Φεστιβάλ Καννών: κόκκινο χαλί με «πράσινες» πινελιές (video)

15:55 17/5/2012 - Πηγή: Econews

Ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Μαΐου το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στη νότια ακτή της Γαλλίας και η μικρή πόλη πλημμύρισε από τουρίστες και διασημότητες.

Φέτος, βασικός στόχος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών ήταν η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Κόκκινο χαλί λοιπόν, αλλά με “πράσινη” πινελιά.

Δίπλα στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και τους αστέρες του κινηματογράφου που κατακλύζουν τις Κάννες

βρίσκονται αυτή την περίοδο 4.600 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, αλλά και 10.000 επαγγελματίες του χώρου (παραγωγοί, διανομείς ταινιών κλπ).

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν, να στεγαστούν, να τραφούν, να διασκεδάσουν. Το στοίχημα είναι μεγάλο για τους διοργανωτές, καθώς ο πληθυσμός των Καννών τριπλασιάζεται από 74.000 σε σχεδόν 200.000 κατά τις δύο εβδομάδες του Φεστιβάλ.

Ωστόσο, η περιβαλλοντική επιβάρυνση μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Την προηγούμενη χρονιά, λόγω Φεστιβάλ, συλλέχθηκαν 1200 επιπλέον τόνοι απορριμμάτων. Κύριος στόχος για φέτος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διοργάνωσης.

Έτσι η οργανωτική επιτροπή για πρώτη φορά ανέθεσε σε ανεξάρτητη εταιρεία το έργο υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Φεστιβάλ Καννών (με το 90% των εκπομπών να οφείλεται στις μεταφορές), ενώ δεσμεύτηκε να ανακυκλώσει το σύνολο των απορριμμάτων.

—Παλέ ντε Φεστιβάλ

Το κτήριο Παλέ ντε Φεστιβάλ όπου προβάλλονται οι ταινίες έχει δεχτεί περιβαλλοντικά φιλικές βελτιώσεις από το 2008.

Όπως εξηγεί στο Terra Eco o Φιλίπ Λουγκάρ, διευθυντής διοίκησης του φορέα διοργάνωσης του Φεστιβάλ και διοίκησης του κτηρίου (SEMEC), το Παλέ ντε Φεστιβάλ έχει λάβει τρεις πιστοποιήσεις ISO περιβαλλοντικού προσανατολισμού- οικονομική (ISO 9001), περιβαλλοντική (ISO 14001) και κοινωνιακή (OHSAS 18001)- με αρχή τη διαρκή βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης.

Έτσι σε δύο χρόνια οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά 20%, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12%, νερού κατά 20% και χαρτιού κατά 30%.

Αλλά και εντός του κτηρίου η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία ανακυκλώνονται στην περιοχή, η χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και ο έλεγχος λειτουργίας των φωτοτυπικών μηχανημάτων συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου του.

Μάλιστα, από το προηγούμενο έτος ο SEMEC ανακυκλώνει ακόμα και το κόκκινο χαλί μήκους 60 μέτρων που ξετυλίγεται για να καλύψει τα 24 σκαλοπάτια του κτηρίου και το οποίο ανανεώνεται τρεις φορές την ημέρα πριν από την προβολή κάθε επίσημης προβολής ταινίας εντός ή εκτός διαγωνισμού.

—Η “μαύρη” εικόνα του Φεστιβάλ Καννών

Ωστόσο υπάρχει και η “μαύρη” εικόνα του Φεστιβάλ. Αυτή που αποκαλύπτουν τα φιλμ μικρού μήκους της οργάνωσης Expédition Méditerranée en danger (Μεσόγειος σε Κίνδυνο) που δείχνουν ότι η ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγει στη θάλασσα εκτοξεύεται κατά την περίοδο του Φεστιβάλ.

Δείτε το φιλμάκι

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα