«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: 20.500 προεγκρίσεις

09:31 2/11/2011 - Πηγή: Econews

Για τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα «Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Νέα κατεύθυνση και ευκαιρίες».

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της Ελλάδας, που δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει

απολύτως ανεκμετάλλευτο και προσέθεσε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» σχεδιάστηκε με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα.

Όπως ανέφερε, η χρήση δύο νέων μηχανισμών, Επιθεωρητές και Ταμείο, καθιστά το Πρόγραμμα αυτό, Πρόγραμμα – Πιλότο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην οικονομία, το Πρόγραμμα υλοποιείται επιτυχώς με την έκδοση 20.500 προεγκρίσεων, 15.000 ΠΕΑ πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης, και την υπαγωγή ήδη άνω των 7.300 αιτήσεων ωφελούμενων πολιτών. Στο μεταξύ, άλλες 5.000 αιτήσεις βρίσκονται καθ’ οδόν για επεξεργασία και υπαγωγή.

Σημειώνεται ότι προκαταβολή έχουν λάβει 1.000 πολίτες από τους 3.800 που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση και υλοποιούν τις παρεμβάσεις, ενώ για περίπου 600 κατοικίες έχουν εκδοθεί και τα δεύτερα ΠΕΑ και επίκειται η εκταμίευση του συνόλου του δανείου και καταβολή της επιχορήγησης.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις δράσεις χρηματοδότησης που έχουν προωθηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ:

1. Εγκατάσταση  μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας σε συνδυασμό με συστήματα Ψύξης με χρήση φυσικού αερίου σε νοσοκομεία, προϋπολογισμού 15.000.000.

2. Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 40.000.000.

3. Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια, προϋπολογισμού 40.000.000. Για τη συγκεκριμένη δράση έχουν κατατεθεί 63 αιτήσεις προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

4. Βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης των υποβληθέντων προτάσεων ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός των Δήμων, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», που αναφέρεται στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων και ειδικότερα σε συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 30%.

Ο κτηριακός τομέας

Κατά την ομιλία του ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι σε διεθνές επίπεδο, ο τομέας των κτιρίων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς. Ο κύκλος εργασιών του αγγίζει τα $ 3000 δις και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας οικονομίας. Τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 50% των παγκόσμιων επενδύσεων.

Στην Ελλάδα, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες μόνο των δημόσιων κτηρίων ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ. Συνολικά, ο κτηριακός τομέας που είναι υπεύθυνος για το 36% της συνολ

Keywords
Τυχαία Θέματα