Ενέργεια: οι «καυτές πατάτες» της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ

08:54 22/6/2012 - Πηγή: Econews

Ένας καθηγητής Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, ένας πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και ένας μάνατζερ κρατικής ενεργειακής εταιρείας, παίρνουν στα χέρια τους τις «καυτές πατάτες» της ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ, καθηγητής Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, αποτελεί πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έγινε αποδεκτή από τη ΝΔ, υπό τον όρο ότι θα πλαισιώνονταν από δύο στελέχη της επιτροπής ενέργειας της ΝΔ και συγκεκριμένα τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Μάκη Παπαγεωργίου πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Οι «καυτές πατάτες»

Οι καυτές πατάτες που θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, δεν είναι άλλες από τη στενότητα ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επιπτώσεις της στενότητας αυτής, λόγω απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού της ΔΕΗ, που καταλήγουν να προκαλούν προβλήματα ρευστότητας και στη ΔΕΠΑ, προσωρινά επιχειρήθηκε να επιλυθούν με λήψη δανείων από το Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ωστόσο το πρόβλημα το πρόβλημα θα επανέλθει εντονότερο μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα δοκιμαστεί και στις 2 Ιουλίου με κατάθεση προσφορών για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Δυτικό πατραϊκό και Ιωάννινα.

Το προηγούμενο η πολιτική αστάθεια είχε λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση επενδυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά αναμένει δηλώσεις που να ενθαρρύνουν την έλευση ξένων επενδυτών για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές με βάση τα γεωλογικά και γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά.

Στα επόμενα προβλήματα συγκαταλέγονται οι ταρίφες με τις οποίες πληρώνονται οι ΑΠΕ το ρεύμα που παράγουν, το έλλειμμα του λογαριασμού που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και η επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων μονάδων.

Αν δε ληφθεί υπ΄όψιν ότι οι επενδυτές μονάδων ΑΠΕ, είναι ήδη αρκετές χιλιάδες, ενώ η αύξηση του τέλους που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, δύσκολα μπορεί να αυξηθεί, λόγω της συγκυρίας, η λύση της εξίσωσης δείχνει δύσκολη.

Τέλος το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει, σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών, να διαχειριστεί τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης αγοράς που αφορούν ενεργειακές ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ αλλά και το ενεργειακό κόστος ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Econews