Ατμοσφαιρική ρύπανση από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Οι ρυπαντές που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, είναι ανάλογοι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζουν οι μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με νέα μελέτη της Εθνικής Ωκεανολογικής και  Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (NOAA).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές της ΝΟΑΑ, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά

ιδρύματα, επικεντρώθηκαν στο όζον και τη σωματιδιακή ύλη, δυο ρυπαντές με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως διαπίστωσαν, περίπου το 8% των βαρελιών πετρελαίου που ξεχύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, τελικά πήρε τη μορφή αερομεταφερούμενων οργανικών σωματιδίων, αρκετά μικρών για να τα εισπνεύσουν οι άνθρωποι.

Κάποια από αυτά μάλιστα, έφτασαν στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

«Βλέπαμε τα μαύρα σύννεφα καπνού από την καύση πετρελαίου, ωστόσο υπήρχαν περισσότερα πράγματα από αυτά που βλέπει το μάτι. Τα όργανά μας ανίχνευσαν στην περιοχή του ατυχήματος μικροσκοπικά, σχεδόν αόρατα, οργανικά σωματίδια και αέριους ρύπους», δήλωσε η Ann M. Middlebrook, από το τμήμα Χημικών Επιστημών της NOAA και επικεφαλής της μελέτης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, την περίοδο του ατυχήματος, η συνολική μάζα των οργανικών σωματιδίων που σχηματίστηκαν κατά την εξάτμιση του πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι περίπου δεκαπλάσια της μάζας της αιθάλης από τις ελεγχόμενες καύσεις.

Οι ελεγχόμενες καύσεις διενεργήθηκαν για τη μείωση της επιφάνειας της πετρελαιοκηλίδας και τη μείωση των επιπτώσεων της διαρροής πετρελαίου στα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Στο μεταξύ, νέα διαρροή σημειώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, 26 μίλια νοτιοανατολικά από το σημείο που σημειώθηκε το περσινό ατύχημα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή, από το κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η Shell διέρρευσε υγρό γεώτρησης, ή πετρέλαιο ανακατεμένο με υγρό γεώτρησης.

Η Shell πάντως επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει 319 βαρέλια υγρού γεώτρησης.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η διαρροή σταμάτησε, η κηλίδα απομονώθηκε, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις απορρύπανσης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα