«Ασπίδα» για τους μυς τα έλαια των ψαριών

13:04 6/9/2012 - Πηγή: Econews

Η συντηρητική άσκηση και τα έλαια των ψαριών προλαμβάνουν τα κινητικά προβλήματα στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανίας.

Ο ρυθμός απώλειας μυϊκής μάζας καθορίζεται σε ένα βαθμό από τον τρόπο ζωής, την άσκηση και τη διατροφή.

Προηγούμενες μελέτες μάλιστα είχαν δείξει ότι τα ζώα που τρέφονταν με τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3, είχαν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη.

Αυτό ώθησε τον Δρ. Stuart Gray από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν να ερευνήσει αν τα λιπαρά οξέα των ψαριών συμβάλλουν στην πρόληψη κατά της

σαρκοπενίας.

Με τον όρο σαρκοπενία αναφερόμαστε στην απώλεια μυϊκής μάζας και μυϊκής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.

Για τις ανάγκες της έρευνας ο Δρ. Gray επιστράτευσε 14 γυναίκες, ηλικίας άνω των 65 ετών, και τις χώρισε σε δυο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα χορηγούνταν λιπαρά οξέα ωμέγα – 3, ενώ στη δεύτερη ομάδα ελαιόλαδο.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τη μυϊκή δύναμη των ποδιών των γυναικών στην αρχή και στο τέλος της έρευνας.

Όπως αποδείχθηκε, η μυϊκή μάζα των γυναικών που προσλάμβαναν λιπαρά οξέα αυξήθηκε κατά 20%, ενώ η μυϊκή μάζα των γυναικών που προσλάμβαναν ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 11%.

Επισημαίνεται ότι το δείγμα της έρευνας είναι πολύ μικρό, γεγονός που σημαίνει ότι για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα χρειάζονται μεγαλύτερες δοκιμές.

Η μελέτη αφορά αποκλειστικά την απώλεια μυϊκής μάζας στους ηλικιωμένους και δεν αντικρούει προηγούμενες έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί ασπίδα για την ανθρώπινη υγεία, προλαμβάνοντας προβλήματα και παθήσεις.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα