Απόστολος Γκλέτσος: οργή για τα ακυρωμένα αιολικά στη Σκύρο – O αντίλογος (video)

Η απόρριψη του φακέλου για την επένδυση κατασκευής αιολικού πάρκου στη Σκύρο προκάλεσε την μήνιν του Απόστολου Γκλέτσου ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, διότι, όπως υποστήριξε, τέτοιες κινήσεις διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 500-600 εκατ. ευρώ που προγραμμάτιζε στη Σκύρο η εταιρεία ΕNTEKA S.A (διαβάστε για το θέμα εδώ).

Η αρνητική γνωμοδότηση για την επένδυση οφείλεται σε αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του νησιού, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν πως η κατασκευή 111 ανεμογεννητριών στο νησί θα υποβάθμιζε το φυσικό τοπίο και θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση της πλούσιας όσο και σπάνιας πανίδας του νησιού.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην “Ελευθεροτυπία” ο καθηγητής των ΤΕΙ Πειραιά Μανώλης Ξανθούλης την επένδυση επεδίωκαν η Μονή Μεγίστης Λαύρας στην οποία υπάγεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Σκύρου με κοινοπραξία που έχει συστήσει (95% η Μονή και 5% η εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ).

Το πλάνο προέβλεπε την κατασκευή 111 ανεμογεννητριών ύψους 135 μέτρων η καθεμία στην κορυφογραμμή του βουνού Κόχυλα που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ), δηλαδή ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ελλάδας και ίσως της Ευρώπης.

Η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάνθη πως οι επιπτώσεις στη μορφολογία του νησιού, στη χλωρίδα και πανίδα θα ήταν “μόνιμες και μη αντιστρεπτές”, καθώς η υποδομή θα παραμείνει και μετά την απόσβεση της επένδυσης (20-25 χρόνια).

Απέναντι στις αιτιάσεις υπέρ του έργου, ο κ. Ξανθούλης επισημαίνει πως το έργο θα δημιουργήσει μόνο 4 ως 7 μόνιμες θέσεις εργασίας στη Σκύρο, το ρεύμα από τους αιολικούς σταθμούς δεν θα δίνεται δωρεάν στους κατοίκους του νησιού, το ακριβές ύψος του ποσού που θα καταλήξει στην τοπική κοινότητα παραμένει “θολό” και σίγουρα δεν ξεπερνάει αυτό που αποφέρουν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες που θα υποβαθμίζονταν και οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και την πανίδα (πχ σκυριανό αλογάκι, μαυροπετρίτης) θα ήταν ολέθριες.

Να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις δεν στρέφονται κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου στο νησί, αλλά στο μέγεθος του έργου που σχεδίαζαν καλόγεροι και εταιρεία.

Ο κ. Γκλέτσος υποστήριξε πως το έργο είχε λάβει όλες τις περιβαλλοντικές άδειες και πως απέναντι στην προστασία της πανίδας προτεραιότητα έχει η ευημερία της κοινωνίας που πλήττεται από την ανεργία.

Δείτε το ξέσπασμα του Απόστολου Γκλέτσου από το lamiareport.gr:

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα