ΑΠΕ: οι προτάσεις της ΡΑΕ για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού

Σειρά μέτρων για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μέσω της σταδιακής μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ εκτείνονται σε χρονικό ορίζοντα ως το 2020

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει η ΡΑΕ για την περίοδο Οκτωβρίου 2011-Δεκεμβρίου 2012, με κύριο στόχο τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού

και το μηδενισμό του στο τέλος του 2012 περιλαμβάνουν:

• Επιτάχυνση, μέσα στον Οκτώβριο, της δημοπράτησης (πώλησης) των υπόλοιπων αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από την Αποθήκη Νεοεισερχομένων 2008-2012 (έσοδα ~40 εκατ. €), καθώς και της διαδικασίας επιστροφής του οφειλόμενου ΦΠΑ στο ΔΕΣΜΗΕ (~20 εκατ. €).

• Άμεση ενεργοποίηση της δυνατότητας που παρέχει το άρθρο 12, παρ. 16 του ν.3851/2010 για απόδοση, ως πόρου του Ειδικού Λογαριασμού, ποσοστού της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ Α.Ε., με ΚΥΑ των Υπουργών Π.Ε.Κ.Α. και Πολιτισμού (ετήσια έσοδα εισφοράς ΕΡΤ: ~300 εκατ. €).

• Θέσπιση με νομοθετική ρύθμιση, και άμεση εφαρμογή της ανάθεσης στο ΔΕΣΜΗΕ της έκδοσης και διάθεσης όλων των πιστοποιητικών Εγγυήσεων Προέλευσης (Ε.Π.), για το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στη χώρα μας. Η διάθεση των πιστοποιητικών αυτών σε παραγωγούς και προμηθευτές θα γίνεται σε τιμή που θα καλύπτει αφ’ ενός το κόστος υλοποίησης, λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης του Πληροφοριακού Συστήματος Ε.Π. και του Μηχανισμού Διασφάλισής του, εφ’ ετέρου ένα εύλογο κέρδος. Η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη πρακτική που ακολουθούν όλοι οι Φορείς Έκδοσης Ε.Π. στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, η οποία ήδη πωλεί εγχώρια πιστοποιητικά Ε.Π. σε Ιταλούς προμηθευτές/εξαγωγείς, που ενδιαφέρονται να καλύψουν με εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ΑΠΕ μέρος των υποχρεώσεών τους στο σύστημα πράσινων πιστοποιητικών της Ιταλίας.

• Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή τέλους (φόρου) μεταβίβασης αδειών ΑΠΕ, το σύνολο των εσόδων του οποίου θα αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

• Λογική αύξηση, από την 01.11.2011 και μέχρι τις 31.12.2012, του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, σε επίπεδα όμως σαφώς χαμηλότερα από αυτά που προτείνει ο Διαχειριστής (δηλ. τα 5,6 €/MWh, μεσοσταθμικά), λόγω ακριβώς της εξασφάλισης πρόσθετων πόρων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, κατά τα προηγούμενα.

Η αναπροσαρμογή του ύψους του τέλους ΑΠΕ θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τροποποίηση της μεθοδολογίας επιμερισμού του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, έτσι ώστε να προκύπτει χρέωση που να εξισορροπεί με καλύτερο και πιο δίκαιο τρόπο τις οικονομικές του συνέπειες μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών (άρθρο 155, ν.2773/1999). Μια τέτοια μεθοδολογική προσέγγιση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει σταθερή ποσοστιαία (%) χρέωση τέλους ΑΠΕ, η οποία θα καθορίζεται ως επί τοις εκατό επί της συνολικής χρέωσης (σε €/KWh) του δικτύου μεταφοράς και διανομής, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, και μάλιστα χωρίς πλαφόν. Την προσέ

Keywords
Τυχαία Θέματα