Ανακύκλωση: γεωγραφική και ποσοτική επέκταση ο στόχος του ΥΠΕΚΑ

Συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης, πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τους εκπροσώπους των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ανακύκλωσης) συσκευασιών, ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών (μπαταρίες), ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ), αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και του

εποπτεύοντος των συστημάτων φορέα, Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ).

Η προώθηση της ανακύκλωσης αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για τα απόβλητα και προϋπόθεση της ορθολογικής διαχείρισής τους, η απουσία της οποίας ταλαιπωρεί και εκθέτει τη χώρα πάρα πολλά χρόνια. Αποτελεί δε ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί αφού, εκτός των άλλων, προσφέρει και πολλές θέσεις εργασίας.

Ο τομέας της ανακύκλωσης στην χώρα μας αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα, όπως: πλημμελής γεωγραφική κάλυψη (π.χ. νησιωτικός χώρος) για ορισμένα ρεύματα αποβλήτων (π.χ. συσκευασίες), δυσκολία στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης για ορισμένα υλικά (πχ. ξύλο, πλαστικό) και έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης και της δράσης των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η προώθηση και περαιτέρω εξάπλωση της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων τόσο από πλευράς γεωγραφικής κάλυψης της χώρας όσο και μεγιστοποίησης της απόδοσης των δράσεων ανακύκλωσης, με σκοπό την επίτευξη των ποσοτικών στόχων όπως αυτοί προβλέπονται στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο. Για την επίτευξη των παραπάνω είναι ουσιώδους σημασίας η ενεργός συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε στρατηγική για την προώθηση της ανακύκλωσης είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου συστήματος μέτρησης των ποσοτήτων ανακυκλούμενων υλικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΕΔΣΑΠ αναθέτει άμεσα σε ελεγκτικούς οίκους εγνωσμένου κύρους τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των δύο συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών.

Οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν σε όλα τα συστήματα. Χωρίς έλεγχο των συστημάτων και των παραγωγών αποβλήτων (και την επιβολή, όπου απαιτείται, κυρώσεων) δεν μπορεί η ανακύκλωση να αναπτυχθεί μέσα σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον. Η πολιτεία θα διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος ποιοτικά και ποσοτικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί, κατά το δυνατό, περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της εναλλακτικής διαχείρισης και σε μία σειρά άλλων προϊόντων (ξύλο, έντυπο υλικό, συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων, βρώσιμα έλαια, ληγμένα φάρμακα κ.λπ.).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την προώθηση της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη αξιολογηθ

Keywords
Τυχαία Θέματα