Αγορά ρύπων: σε τιμή πίτσας ο τόνος άνθρακα

Όσο μια πίτσα κοστίζει σήμερα στην αγορά ρύπων ένας τόνος άνθρακα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των απεσταλμένων για το κλίμα, που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Αυτό σημαίνει ότι ένα εργοστάσιο στην ΕΕ που παράγει ένα τόνο χάλυβα πληρώνει για τις εκπομπές ρύπων που εκλύονται κατά την παραγωγική διαδικασία, περίπου 12 δολάρια.

Με αυτές τις τιμές, το κίνητρο μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος

των βιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μικρό, κάτι που καταδεικνύει ότι το σημαντικότερο εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι προβληματικό.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση οι τιμές άνθρακα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2008.

«Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά σήμερα, ο τόνος άνθρακα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 20 ευρώ για να επιτευχθεί σημαντική μείωση των εκπομπών», τόνισε σε δηλώσεις του ο Per Lekander, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας  UBS, που ασχολείται με το εμπόριο ρύπων.

Πάντως παρά το γεγονός ότι οι τιμές άνθρακα μειώθηκαν από τον Ιούνιο πάνω από 50%, κάποιες εταιρείες εγκατέλειψαν την αγορά για περιορισμό των δαπανών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις τρέχουσες τιμές άνθρακα, ωστόσο κατά την ομιλία του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Δανίας,  Martin Lidegaard, εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα.

«Οι τιμές άνθρακα είναι χαμηλές λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί τη σταθερότητα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Δανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα εξετάσει την εξεύρεση λύσεων για τη στήριξη των τιμών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα