Αειφόρος ανάπτυξη στη Μεσόγειο: δέσμευση από την Αθήνα για ενίσχυση των προσπαθειών

Πάνω από 120 βουλευτές, δημοσιογράφοι και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων από 22 χώρες της Μεσογείου συναντήθηκαν στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα και δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνάντηση Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης όπου εκπροσωπήθηκαν όλες οι παράκτιες χώρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρώ-μεσογειακού

προγράμματος Horizon 2020 το οποίο συντονίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Καθηγ. Μιχ. Σκούλλου και διοργανώθηκε από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

Την πρώτη ημέρα (22 Οκτωβρίου), στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Υδάτων και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ. Stefan Schennach o οποίος τόνισε τη σημασία του Horizon 2020 ως συνδετικού δεσμού πολλών προσπαθειών και έργων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή στο επίπεδο τόσο της κατάρτισης όσο και των άμεσων επενδύσεων σε υποδομές (βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης κλπ.)για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Καθηγ. Μιχ. Σκούλλος τόνισε ότι «Αυτή τη στιγμή υφίστανται στη Μεσόγειο πολλοί σημαντικοί διακρατικοί και μη κυβερνητικοί θεσμοί με μεγάλο δυναμισμό και δυνατότητες. Παρόλα αυτά, οι θεσμοί αυτοί δεν αξιοποιούνται επαρκώς από τις Κυβερνήσεις για τον συντονισμό των εθνικών στρατηγικών με τις περιφερειακές προτεραιότητες» και κάλεσε τους Βουλευτές να δραστηριοποιήσουν τα Κοινοβούλιά τους.

Την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από πρόσκληση της κυρίας Θεοδώρας- Διονυσίας Αυγερινοπούλου, η οποία προήδρευσε σε μια κατάμεστη Συνεδρίαση όπου συμμετείχαν τόσο οι Βουλευτές της Επιτροπής όσο και Βουλευτές από την Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Τυνησία και την Παλαιστίνη.

Η κα. Αυγερινοπούλου στο χαιρετισμό της πρότεινε τη δημιουργία πλατφόρμας επιστημονικής υποστήριξης των περιβαλλοντικών αποφάσεων της Βουλής, πρόταση η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο όπως προέκυψε από την απογευματινή συνεδρίαση του Κύκλου των Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD). Επιπλέον η κα. Αυγερινοπούλου, επανέφερε ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για την προστασία των θαλασσών ως παραρτήματος του Δικαίου των Θαλασσών των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).

Τη Συνεδρίαση της Επιτροπής, άνοιξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλας ο οποίος τόνισε ότι «Η υιοθέτηση της Στρατηγικής για το Νερό στη Μεσόγειο, στην εκπόνηση της οποίας η χώρα μας είχε σημαντική συμβολή, τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο, αποτελεί μία σημαντική εκκρεμότητα, η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότε

Keywords
Τυχαία Θέματα