South Stream: τέλη 2012 η έναρξη των εργασιών

09:18 2/1/2012 - Πηγή: Econews

Την έναρξη των εργασιών για τον αγωγό South Stream εντός του 2012, ζήτησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση του Πούτιν, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για τη διέλευση του South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, επιφέρει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του φιλόδοξου έργου.

«Νομίζω πως θα ήταν καλό η κατασκευή του αγωγού να ξεκινήσει στα τέλη του 2012», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Ο κ. Μίλερ συμφώνησε

για την επίσπευση των εργασιών, ενημερώνοντας παράλληλα τον κ. Πούτιν ότι το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ (10 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα και 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του αγωγού στην ξηρά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα καταβάλλει για την κατασκευή του αγωγού περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι η κρατική εταιρεία Gazprom συμμετέχει στο έργο με μερίδιο 50%.

Ο South Stream, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων. Η διαδρομή του θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα