Shell: στο διαδίκτυο τεκμήρια «αθωότητας» για τη ρύπανση του Νίγηρα

15:56 3/11/2011 - Πηγή: Econews

Στους κλέφτες επέρριψε την ευθύνη των διαρροών από τους πετρελαιαγωγούς του Δέλτα του Νίγηρα η πετρελαϊκή Royal Dutch Shellκαι επιχειρεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς της μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών και αναφορών για κάθε συγκεκριμένη διαρροή που έχει εντοπίσει.

Η Shell

κατέχει κυρίαρχη θέση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Νιγηρίας με παρουσία άνω των 50 ετών στη χώρα.

“Καμμία άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Δέλτα του Νίγηρα δεν έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα διαφάνειας”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Τόνυ Άττα.

Πρόσθεσε δε πως “ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας των ενεργειών μας οι διαρροές πετρελαίου θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν ποτάμια και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης όσο δεν καταπολεμούνται οι σαμποτέρ και οι κλέφτες αργού πετρελαίου”.

Παρότι η πλειονότητα των διαρροών οφείλεται αποδεδειγμένα στους γηγενείς κλέφτες, η εικόνα της εταιρείας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αφρικής την θεωρούν υπεύθυνη για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στο Δέλτα του Νίγηρα.

Οι περιβαλλοντιστές εκτιμούν πως τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει διαρρεύσει ποσότητα πετρελαίου αντίστοιχη με ένα “Exxon Valdez” κάθε χρόνο.

Οι αγωγοί της Shell διασχίζουν το Δέλτα του Νίγηρα, μια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή που αποτελείται από έλη, πυκνή βλάστηση και ποτάμια.

Πολλές περιοχές είναι απομακρυσμένες γεγονός που επιτρέπει σε κλέφτες και σαμποτέρ να διαρρήξουν ανεμπόδιστα τους αγωγούς και να αποσπάσουν αργό πετρέλαιο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα