Shell: δικαστική διαμάχη για τις πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία

15:40 26/3/2012 - Πηγή: Econews

Δικαστική διαμάχη με τη Shell ξεκινά ένα ψαροχώρι στη Νιγηρία για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πετρελαιοκηλίδες από τις δραστηριότητες της εταιρείας στην περιοχή «Ogoniland», στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η Shell έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διαρροή 4.000 βαρελιών πετρελαίου στη συγκεκριμένη περιοχή στο Δέλτα του Νίγηρα, ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι

κάτοικοι ακόμα δεν έχει καταβάλλει αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν.

Ο επικεφαλής της Shell στη Νιγηρία δήλωσε ότι «η επίλυση του θέματος ήταν δύσκολο καθώς οι ενάγοντες εκπροσωπούνταν από πολλούς, διαφορετικούς δικηγόρους».

Η Νιγηρία είναι από τις πρώτες χώρες στην παραγωγή πετρελαίου, ωστόσο το πλούσιο σε πετρέλαιο Δέλτα του Νίγηρα παραμένει μια από τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές από την εξόρυξη πετρελαίου, ωστόσο όπως καταγγέλλουν «στις περισσότερες περιπτώσεις τους αγνοούν».

Είναι η πρώτη φορά που θα εκδικαστεί σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου μήνυση κατά της Shell από τον αναπτυσσόμενο κόσμο για περιβαλλοντικές καταστροφές.

Μετά τις πετρελαιοκηλίδες που σημειώθηκαν το 2008 και μια εξ αυτών συνεχίστηκε το 2009, η Shell δεσμεύτηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις στους κατοίκους, να διεξάγει επιχειρήσεις απορρύπανσης και να αποκαταστήσει την περιβαλλοντική ζημιά.

Αυτό ωστόσο δεν έγινε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα