Costa Concordia: «άργησα να στρίψω», ομολόγησε ο καπετάνιος

09:34 19/1/2012 - Πηγή: Econews

Λάθος στην πλοήγηση παραδέχτηκε ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Francesco Schettino.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο καπετάνιος δήλωσε στους ανακριτές του «ότι άργησε να στρίψει το κρουαζιερόπλοιο, με αποτέλεσμα αυτό να πλεύσει πολύ κοντά στο νησί».

Το Costa Concordia προσέκρουσε σε ύφαλο ανοιχτά

της Τοσκάνης το βράδυ της Παρασκευής, με 4.200 επιβαίνοντες.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι αγνοούνται, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν ανασταλεί προσωρινά, καθώς το κρουαζιερόπλοιο έχει πάρει επικίνδυνη κλήση.

Όπως ανέφερε ο Schettino στην κατάθεσή του στις δικαστικές αρχές του Grosseto, η πορεία του Concordia κατά την πρώτη ημέρα της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο είχε αποφασιστεί όταν έφυγε από το λιμάνι Civitavecchia κοντά στην Ρώμη.

Επιπλέον, ο Schettino ομολόγησε ότι πλησίασε κοντά στις ακτές, επειδή ήθελε να χαιρετήσει έναν πρώην καπετάνιο, που είχε σπίτι στο νησί της Τοσκάνης.

«Οδηγούσα το πλοίο βάσει όσων έβλεπα επειδή γνώριζα τα βάθη και επειδή είχα κάνει την ίδια διαδρομή τρεις ή τέσσερις φορές», δήλωσε ο Schettino.

«Όμως αυτή τη φορά άργησα να δώσω διαταγή να στρίψει το πλοίο και κατέληξα σε ρηχά νερά. Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό», είπε.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι δεν είχε εξουσιοδοτήσει τον πλοίαρχο για αλλαγή της πορείας.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Schettino δήλωσε την Τρίτη ότι οι χειρισμοί που έκανε ο πελάτης του όταν το Costa Concordia προσάραξε σε ύφαλο, έσωσαν ζωές.

Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατα συρροήν και εγκατάλειψη του πλοίου, ενώ είχε επιβάτες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα