Φωτοβολταϊκά: νέα εμπόδια από τη μείωση του 18μηνου

09:24 19/1/2012 - Πηγή: Econews

Νέα εμπόδια ταλανίζουν τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών, καθώς πολλά έργα, για τα οποία έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ, κινδυνεύουν με ματαίωση, αν τελικά εφαρμοστεί η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για μείωση του 18μηνου, που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές μέχρι την κατασκευή του σταθμού, σε 9μηνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr,  η μείωση θα αφορά και υπογεγραμμένες συμβάσεις, η απομένουσα διάρκεια των οποίων θα μειώνεται

αναλογικά.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη πρόταση περιστρέφεται γύρω από την αναδρομική μείωση του 18μήνου για τα φωτοβολταϊκά με ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα άλλο θέμα που εξετάζει το ΥΠΕΚΑ  είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά έργα πάνω από 10 Μεγαβάτ, καθώς και η επιβολή τέλους στις μεταβιβάσεις αδειών ΑΠΕ.

Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, την περασμένη Παρασκευή, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με τους φορείς των ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τις ταρίφες των έργων ΑΠΕ, επισημαίνεται ότι για τα φωτοβολταϊκά αναμένεται αναπροσαρμογή των τιμών, της τάξης του 10% με 15%, που μπορεί να φτάσει και το 20% για τα μεγάλα έργα, ενώ για τις ταρίφες των αιολικών η αναπροσαρμογή υπολογίζεται στο 5%.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα