Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος για τη «Νίκη» του Χ.Α. Χωμενίδη

Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Européen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης για το μυθιστόρημά του Νίκη, καθώς τα μέλη της κριτικής επιτροπής το αναγνώρισαν ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας.

Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης, καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες.

{loadmodule

mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νίκη (Εκδόσεις Πατάκη, 2014) έχει τιμηθεί επίσης με Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού Ο αναγνώστης και Βραβείο Public στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα.

Ο Χ.Α. Χωμενίδης δήλωσε: «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη Νίκη είναι μια νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου, που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη Νίκη. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μου έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!»

Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του Βασίλη Βασιλικού για τη Νίκη εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα