Βιβή Κοψιδά-Βρεττού

Τον δρόμο άνοιξε Η Αλαφροΐσκιωτη Καρέκλα. Βέβαια, το ζήτημα της παράξενης, αυστηρής, αυτόβουλης Καρέκλας έκλεισε δύο χρόνια πριν, με δικαιωμένη την αλάθητη βούλησή της. Τώρα, η σειρά του Γλωσσολόγου. Καμία σχέση με την προηγούμενη υπόθεση. Μόνο στον τρόπο που οργανώνονται τα ζητήματα, που τίθεται ο βασικός προβληματισμός. Κι έπειτα, τα πράγματα ακολουθούν τον δικό τους δρόμο.

Το ταξίδι του Γλωσσολόγου είναι μακράς διάρκειας. Δεν έφτασε ξαφνικά να διεκδικήσει μια θέση κυρίαρχη στη σκέψη μου και μεταδοτικά έπειτα στη δική σας. Το βιβλίο αυτό δεν ήρθε στο φως

από μια αιφνίδια έκλαμψη. Προϊόν μιας μακρόχρονης υπομονής, σαν την υπόγεια άνοιξη του φυτού πριν πρασινίσει πάνω στη γη. Συνεπιβάτες είμαστε όλοι στο ταξίδι του. Κριτές και κρινόμενοι. Συνειδητά ή ασυνείδητα προσθέτουμε στο έργο του. Γιατί; Με ποιον τρόπο; Γιατί όλοι είμαστε υπό τον έλεγχο του λόγου, υπό την εξουσία της γλώσσας. Ακόμα κι εκείνοι που θεωρούν σίγουρο πως την εξουσιάζουν. Είμαστε όλοι φυλακισμένοι της λέξης – αυτής της μικρής, ανυπολόγιστα σπουδαίας οντότητας, που πάντα ξέρει πολύ περισσότερα από μας. Και που δεν σηκώνει αστεία με τα τεχνάσματα και τις πονηρίες μας, τον δόλο και την εκμετάλλευση της δύναμής της.

Η γλώσσα –η πρώτη ύλη της, η λέξη– δεν είναι πλασμένη για να υπακούει. Διαθέτει την ανεξαρτησία της, διεκδικεί την αξιοπρέπεια, την αξία, την πρώτη της γενεσιουργό δύναμη και την αθωότητα να παράγει «μια υπεύθυνη κατανόηση της αλήθειας». Υπάρχουν όμως οι Χαλαστές, οι διαφθορείς των λέξεων, αυτοί οι συνήθεις ύποπτοι –μπορεί και όλοι μας– που για το συμφέρον τους, με δόλο ή άλλα στρατηγήματα αλλάζουν τα νοήματα, αλλοιώνουν τις σημασίες των λέξεων, μετατρέπουν την «αλήθεια» σε ένα σκοτεινό κερδοφόρο ψέμα. Ένας σοφός της φιλολογίας έγραψε πως «Η γλώσσα της κοινωνίας έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο, όταν η μελέτη των “ραδιενεργών πολέμων” μπορεί να ονομάζεται “Επιχείρηση Ηλιοφάνεια”»… (Μήπως το «έργο» παίζεται ολοένα;)

{jb_quote}Όλοι είμαστε υπό τον έλεγχο του λόγου, υπό την εξουσία της γλώσσας. Ακόμα κι εκείνοι που θεωρούν σίγουρο πως την εξουσιάζουν.{/jb_quote}

Έπρεπε λοιπόν επειγόντως να βρω κάποιον αδιάφθορο, μια ισχυρή «προσωπικότητα», μια οντότητα πέραν του κόσμου, που να παρακολουθήσει αθόρυβα και αποτελεσματικά το ταξίδι των λέξεων στον άπειρο χωροχρόνο, να διανύσει χιλιόμετρα, να κατανοήσει συμπεριφορές και διαμαρτίες, και να αποκαλυφθεί μόνο μετά τη Μεγάλη Ποινή, όταν οι Λέξεις, πειθαρχημένες πια στον Λόγο του, πετούν ελεύθερες, έξω από τα χαλασμένα λαρύγγια των Χαλαστών τους και δεν ονειρεύονται παρά τη μέρα που, αποκαθαρμένες, θα διεκδικούν τη θέση τους στην Κιβωτό των Αναγεννημένων Λέξεων του Γλωσσολόγου.

Η διαδρομή είναι συναρπαστική. Μην αρνηθείτε την πτήση του Γλωσσολόγου ανά τον κόσμο. Τον έφτιαξα από φυσική και υπερβατική ύλη, για να μπορεί να αντέξει την επική περιπέτεια που του ετοίμασα. Με πολύ σεβασμό. Στη λέξη –στην κάθε λέξη–, στη γλώσσα, στη δύναμη και στη μαγεία της, στον αυθορμητισμό και την ομορφιά της, στις συγκρούσεις, στις αντοχές της. Πίσω απ’ αυτή στήθηκε ο άνθρωπος, εγώ, εσείς, όλοι μας – τιμητές και κατήγοροι και πάνω απ’ όλα «Χαλαστές της Λέξης», που σημαίνει… τι να σημαίνει, άραγε;

Αρκετά μέχρις εδώ. Σας αφήνω στην κρυφή γοητεία του Γλωσσολόγου. Στην Ηθική, στην Αισθητική, στη Φιλοσοφία του, όποιοι κι αν είστε, με ό,τι κι αν καταπιάνεστε. Και κυρίως αν ασκείτε κάποιας μορφής εξουσία. Μην πάει το μυαλό σας μονάχα στους… καθ’ ύλην αρμοδίους. Όλοι μας ασκούμε μια κάποια εξουσία, δημόσια ή ιδιωτική. Ακόμα και στον εαυτό μας… Δώστε λοιπόν μια ευκαιρία στις Λέξεις, στη Νόησή σας. Δώστε, την έσχατη έστω στιγμή, την ελπίδα επιστροφής τους στην Κιβωτό των Αναγεννημένων Λέξεων. Σας διαβεβαιώνω πως θα είναι όχι απλώς η νίκη του Γλωσσολόγου. Η νίκη του Ανθρώπου θα είναι. Όλων μας δηλαδή… Της ανθρωπότητας ολάκερης…

Ο Γλωσσολόγος
Βιβή Κοψιδά-Βρεττού
Εκδόσεις Βακχικόν
124 σελ.
ISBN 978-618-231-195-0
Τιμή €12,72

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιβή Κοψιδά-Βρεττού,vivi kopsida-vrettou