Το βραβείο The Athens Prize for Literature στον Αντρέι Κούρκοφ και στη Μαρία Γιαγιάννου

00:56 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

O Ουκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ απέσπασε το βραβείο The Athens Prize for Literature 2022 ξένου μυθιστορήματος του περιοδικού (δε)κατα για το βιβλίο του Γκρίζες μέλισσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, ενώ η Μαρία Γιαγιάννου απέσπασε το

αντίστοιχο βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος για το βιβλίο της R.I.F. – Ο θάνατος στο φέισμπουκ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στερέωμα.

Στις Γκρίζες μέλισσες διαβάζουμε μια ιστορία στην ανατολική Ουκρανία, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ήρωες προσπαθούν να συμφιλιωθούν κι ας έχουν διαφορετικές απόψεις για τη ζωή. Ο Κούρκοφ ακτινογραφεί με διορατικότητα και συγκίνηση την αβέβαιη μοίρα της χώρας του. Στο R.I.F. – Ο θάνατος στο φέισμπουκ, με πρωτοποριακά αιχμηρό και ευφάνταστο τρόπο, η συγγραφέας συνομιλεί με τον τίτλο του, τη στοχαστική, παιγνιώδη και γλωσσοκεντρική πολυμορφία στη γλώσσα και τη μορφή, καθώς και τη διάθεση να πειραματιστεί με τόλμη πάνω στη δομή και σε διάφορα είδη λόγου.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στο δημαρχιακό μέγαρο στην Πλατεία Κοτζιά από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Την εκδήλωση για τη 17η απονομή των βραβείων παρουσίασε η Αναστασία Σιώτου. Τα βραβεία The Athens Prize for Literature λόγω των επιλογών τους χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στον κύκλο των κριτικών λογοτεχνίας, των συγγραφέων, των δημοσιογράφων, των εκδοτών και των μεταφραστών. Χορηγός τους είναι η εταιρεία Mont Blanc.

Διαβάστε την παρουσίαση του μεταφραστή Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη για το μυθιστόρημα Γκρίζες μέλισσες εδώ και της Μαρίας Γιαγιάννου για το βιβλίο της εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα