Το σκοτεινό παρελθόν της Ντέλια Όουενς

Πρεμιέρα έκανε πρόσφατα η κινηματογραφική μεταφορά του επιτυχημένου βιβλίου της Ντέλια Όουενς Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Δώμα 2019), φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η συγγραφέας, μία υπόθεση που παραμένει ανοιχτή εδώ και 26 χρόνια.

Το 1996, η Ντέλια Όουενς και ο σύζυγός της, Μαρκ, αποτέλεσαν αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ του δικτύου ABC για τη δράση

τους στη Ζάμπια, όπου προστάτευαν ελέφαντες από λαθροκυνηγούς. Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ καταγράφηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου φερόμενου ως λαθροκυνηγού από πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τον εικονολήπτη του ABC που κατέγραψε το περιστατικό, τον Κρις Έβερσον, ο πρώτος και τελευταίος πυροβολισμός προήλθε από όπλο που κρατούσε ο Κρίστοφερ Όουενς, γιος του Μαρκ Όουενς από προηγούμενο γάμο, κάτι που η Ντέλια Όουενς έχει διαψεύσει.

Η Ντέλια και ο Μαρκ Όουενς εγκατέλειψαν τη Ζάμπια μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ και αργότερα χώρισαν, έπειτα από σαράντα και πλέον χρόνια κοινού βίου, όμως η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Atlantic, αξιωματούχοι της Ζάμπια θέλουν να ανακρίνουν την Όουενς ως πιθανή μάρτυρα και συνεργό σε εγκλήματα, όμως αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα, καθώς δεν υπάρχει διμερής συμφωνία έκδοσης υπόπτων μεταξύ ΗΠΑ και Ζάμπια, ενώ και το ABC αρνείται να συνεργαστεί με τις Αρχές της χώρας.

«Δεν μπορώ καν να πάω στην αμερικανική πρεσβεία με κάμερα», δήλωσε στο The Atlantic ο επικεφαλής εισαγγελέας της Ζάμπια, προσθέτοντας: «Θέλω να μάθω πώς ο Μαρκ και η Ντέλια Όουενς έφεραν όπλα στο έδαφος της Ζάμπια και έγιναν όργανα επιβολής του νόμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα