Τα σκίτσα που αποκαλύπτουν έναν άγνωστο Φραντς Κάφκα

Μια συλλογή από 150 σκίτσα του Φραντς Κάφκα δόθηκαν πρώτη φορά στη δημοσιότητα πρόσφατα δίνοντας μια νέα διάσταση στο προφίλ του μεγάλου συγγραφέα, δείχνοντάς μας ένα διαφορετικό του πρόσωπο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό.

Παλιάτσοι με μακριά πόδια που περπατούν παράξενα, άντρες ντυμένοι στο στιλ του Τσάρλι Τσάπλιν και αστεία ιππικά ατυχήματα είναι κάποια από τα θέματα που παρουσιάζουν

τα σκίτσα του Κάφκα, τα οποία μέχρι το 2019 παρέμεναν κλειδωμένα σε μια τραπεζική θυρίδα στην Ελβετία, στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαμάχης σχετικά με το καθεστώς της ιδιοκτησίας τους. Ο εκδοτικός οίκος CH Beck εξέδωσε τα σκίτσα αυτά στις 2 Νοεμβρίου, ενώ θα κυκλοφορήσουν την ερχόμενη άνοιξη σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο από το Yale University Press.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον μακάριο άνθρωπο που δημιούργησε αυτά τα ελαφρά σκίτσα ως μια δυστυχισμένη ύπαρξη», έγραψε σε δοκίμιό του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο φιλόσοφος Ντάνιελ Κέλμαν.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση στην εφημερίδα Guardian, τα σκίτσα αυτά από τη μία καταρρίπτουν τη φήμη του Κάφκα ως ενός απαισιόδοξου υπαρξιστή που βρισκόταν μονίμως σε αγωνιώδη κατάσταση, από την άλλη όμως μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο με τις περιγραφές του Κάφκα σε αρκετά από τα έργα του: με πρωταγωνιστές όπως ποντίκια που τραγουδούν και ανθρώπους που πετάνε με ιπτάμενους κουβάδες, οι ιστορίες αυτές που θυμίζουν όνειρα συχνά μοιάζουν να προκαλούν τη φαντασία του αναγνώστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα