«Συγγραφείς που υπήρξαν “φαντάσματα”» του Πέτρου Γκάτζια

08:16 7/3/2021 - Πηγή: Diastixo

Είναι συνήθης πρακτική. Πολιτικοί που έχουν πολλά να πουν αλλά δεν διαθέτουν και την ανάλογη δεξιότητα για να τα αφηγηθούν, να τα γράψουν στο χαρτί, επιλέγουν κάποιον άλλον να το κάνει για λογάριασμό τους. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, μάλιστα, σχολίασε με χιούμορ όταν κάποιος τον ρώτησε για την αυτοβιογραφία του, η οποία μόλις είχε κυκλοφορήσει: «Έμαθα ότι είναι καλή. Κάποια στιγμή θα τη διαβάσω και εγώ...»

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Και, βέβαια, δεν ήταν ο μόνος. Το είχε κάνει νωρίτερα ένας άλλος Αμερικανός

πρόεδρος, ο Τζον Κένεντι, όταν ήταν ακόμη γερουσιαστής. Το βιβλίο του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό για την εποχή του και κέρδισε ακόμη και το Πούλιτζερ, χωρίς ωστόσο να πάρει τα εύσημα ο πραγματικός δημιουργός του. Τα έχει άλλωστε αυτά το επάγγελμα αυτό, να είσαι «φάντασμα».

Η Χίλαρι Κλίντον προσέλαβε και αυτή τον συγγραφέα της, όπως και η Λόρα Μπους, αλλά και η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Γκουίνεθ Πάλτροου. Επιτυχημένο χαρακτηρίστηκε και το βιβλίο του Ντόναλντ Τραμπ, πολύ πριν γίνει πρόεδρος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Βιβλίο που τον παρουσίαζε πολύ καλύτερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Στην ταινία του Πολάνσκι Αόρατος συγγραφέας, ο συγγραφέας-«φάντασμα» Ίαν ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος αναλαμβάνει να γράψει την αυτοβιογραφία του πολιτικού Πιρς Μπρόσναν, λέει για τον τρόπο δουλειάς του: «Παίρνω συνεντεύξεις και μετά μετατρέπω τις απαντήσεις σε προσωπική διήγηση».

Κάποιοι όμως από τους συγγραφείς αυτούς επέλεξαν να βγουν από την αφάνεια και να γίνουν πρωταγωνιστές.

Τα παραμύθια της Κάθριν Ανν Πόρτερ

Η συγγραφέας είχε μια εξαιρετική καριέρα. Απέκτησε τεράστια φήμη μετά την έκδοση του μυθιστορήματός της Το πλοίο των τρελών, έγραψε διηγήματα, κριτικές και δοκίμια. Πολλά χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, είχε γράψει για λογαριασμό άλλου μια σειρά από παραμύθια. Το ονομά της προστέθηκε στο εξώφυλλο, όταν πια είχε κερδίσει το Πούλιτζερ.

Ο Λάβκραφτ του Χουντίνι

Έγραφε πάντοτε ιστορίες τρόμου που έγιναν, βέβαια, θρυλικές. Επί χρόνια, ωστόσο, συνεργαζόταν με ένα λαϊκό περιοδικό, με το όνομα άλλου, αλλά αρκετές φορές και με το δικό του. Ένας απ’ αυτούς που μίσθωσαν την πένα του ήταν και ο διασημότερος μάγος όλων των εποχών, ο Χάρι Χουντίνι. Σ’ αυτά τα κείμενα, ο μάγος των αποδράσεων, με τη φωνή του «φαντάσματος» Λάβκραφτ, κατέγραψε τις εμπειρίες του.

Ο νομπελίστας

Ο Σίνκλερ Λιούις είχε βραβευτεί με το Νόμπελ λογοτεχνίας στο τέρμα μια μακράς διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας όχι μόνο έγραφε για λογαριασμό άλλων, ώστε να κερδίσει τα προς το ζην, αλλά πουλούσε και ολόκληρες ιδέες για να γίνουν ιστορίες. Ένας από τους καλύτερους αγοραστές του, ο θρυλικός Τζακ Λόντον.

Ο Τζέιμς Μποντ

Ο Κίνγκσλεϊ Έιμις λάτρευε τον Ίαν Φλέμινγκ και τις ιστορίες του πράκτορά του. Όταν εκείνος πέθανε, οι κληρονόμοι του τον κάλεσαν να ολοκληρώσει το βιβλίο Ο άνθρωπος με το χρυσό όπλο, αλλά οι ιδέες του τελικά δεν εκτιμήθηκαν. Τα κατάφερε ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα, γράφοντας μια ιστορία με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Μάρκχαμ.

Χάρπερ Λι και Σαίξπηρ

Πολλά έχουν ειπωθεί και για το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Χάρπερ Λι. Ο πατέρας του Τρούμαν Καπότε, παιδικού και στενού φίλου της συγγραφέως, ισχυριζόταν ότι ο γιος του ήταν στην πραγματικότητα ο δημιουργός του βιβλίου. Ο εκδότης της Χάρπερ Λι έσπευσε να το διαψεύσει, αλλά η φήμη κατά καιρούς επανέρχεται. Κάποιοι λένε πως ακόμη και ο Σαίξπηρ κατέφυγε σε φίλο του για να τον βοηθήσει στη συγγραφή ορισμένων έργων, τα οποία σήμερα φέρουν την υπογραφή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα