Συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας στην υπηρεσία του γαλλικού στρατού

Μια ομάδα από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έχει επιστρατεύσει (κυριολεκτικά) το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να εντοπίσει πιθανά μελλοντικά σενάρια τα οποία ο στρατός της χώρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Η λεγόμενη «κόκκινη ομάδα» των συγγραφέων επινοεί σενάρια που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γαλλίας από το 2030 έως το 2060. Κατόπιν, η «μοβ ομάδα», που αποτελείται από πανεπιστημιακούς με

ειδίκευση στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ελέγχει κατά πόσον τα σενάρια αυτά είναι εφικτά και εν τέλει η «μπλε ομάδα» των στρατιωτικών χρησιμοποιεί αυτά τα σενάρια για ασκήσεις.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Αυτό που φαντάζεται η “κόκκινη ομάδα” πρέπει να μας αποσταθεροποιεί, να μας τρομάζει, να μας πλήττει ή ακόμα και να μας νικά», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ο αξιωματικός του στρατού Jean-Baptiste Colas.

Μάλιστα, παρότι τέτοιου είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις συνήθως είναι απόρρητες, δύο από τα σενάρια της «κόκκινης ομάδας» έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Το ένα από αυτά εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο όπου οι στρατοί έχουν σχεδιάσει αλυσίδες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρες πόλεις, προκειμένου να τις προστατεύσουν από πυραύλους που κινούνται με ασύλληπτη ταχύτητα, ενώ το άλλο, με τίτλο Χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτισμικού θανάτου, εκτυλίσσεται στο εγγύς μέλλον, όπου οι κοινότητες έχουν αναδιοργανωθεί σε «ασφαλείς φούσκες εικονικής πραγματικότητας», ευάλωτες στη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα