Προς πώληση μοναδικό πρωτόλειο του Άλεν Γκίνσμπεργκ

Προς πώληση διατέθηκε ένα πρωτόλειο του διάσημου ποιήματος «Ουρλιαχτό» («Howl») του Άλεν Γκίνσμπεργκ έναντι 425.000 δολαρίων από την εταιρεία Type Punch Matrix, που ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες σπάνιων βιβλίων.

Το πρωτόλειο βρέθηκε από συγγενή του μπίτνικ ποιητή, ο οποίος το εμπιστεύτηκε στον ειδικό στα σπάνια βιβλία Μπράιαν Κάσιντι για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητά του. Ο Κάσιντι απεφάνθη ότι πρόκειται πράγματι για το

πρωτόλειο του διάσημου αναρχικού ποιήματος που γράφτηκε στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου του 1956.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Το ποίημα, που ξεκινά με τον διάσημο πια στίχο «Είδα τα μεγαλύτερα μυαλά της γενιάς μου να καταστρέφονται απ’ την τρέλα», δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 1956 από τον πρωτοπόρο εκδότη Λόρενς Φερλινγκέτι, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Για τον λόγο αυτό, ο Φερλινγκέτι συνελήφθη και κατηγορήθηκε για έκδοση άσεμνου υλικού, όμως αθωώθηκε στη μετέπειτα δίκη, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και εκτόξευσε την καριέρα του Γκίνσμπεργκ.

Σύμφωνα με τον Κάσιντι, το συγκεκριμένο πρωτόλειο των 11 σελίδων είναι μοναδικό, επειδή περιλαμβάνει μία σελίδα την οποία ο Γκίνσμπεργκ αργότερα πέταξε, όταν αναθεώρησε το ποίημα για να το φέρει στην τελική του μορφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα