Όταν ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ντύθηκε… Σέρλοκ Χολμς

08:16 4/3/2021 - Πηγή: Diastixo

Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, μπορεί να έγραψε πολλά βιβλία με πρωταγωνιστή τον διάσημο ντετέκτιβ, όμως σε μία περίπτωση λειτούργησε ο ίδιος ως ντετέκτιβ, επιχειρώντας να ξεδιαλύνει ένα μυστήριο σε ένα χωριό της Αγγλίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Την υπόθεση αυτή φέρνει ξανά στο φως η ιστορικός Shrabani Basu στο νέο της βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri}

{loadposition adsence-inarticle-makri}

Όπως αναφέρει η ιστορικός στο βιβλίο της The Mystery of the Parsee Lawyer: Arthur Conan Doyle, George Edalji and the case of the foreigner in the English village, το 1907 ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έλαβε μία επιστολή από τον George Edalji, έναν νεαρό Ινδό δικηγόρο που τον παρακαλούσε να τον βοηθήσει να «καθαρίσει» το όνομά του, αφού είχε κατηγορηθεί άδικα και φυλακιστεί για μία σειρά από εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει. Ο συγγραφέας αποδέχτηκε την πρόκληση και, σαν πραγματικός ντετέκτιβ, αναζήτησε στοιχεία για την υπόθεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Edalji είχε στοχοποιηθεί με ρατσιστικά κίνητρα επειδή ήταν ινδικής καταγωγής.

Και παρότι το βιβλίο της Basu αναφέρεται σε κάτι που συνέβη περισσότερα από 100 χρόνια πριν, η ιστορικός επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μοιάζει επίκαιρη στη σημερινή Μεγάλη Βρετανία. «Όσο περισσότερο διάβαζα τις επιστολές και την κάλυψη του Τύπου της εποχής, τόσο περισσότερο αισθανόμουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει τώρα. Δυσπιστία απέναντι στους μετανάστες, φόβος για τους ξένους... Ολόκληρη η συζήτηση για το Brexit εστιάστηκε στους μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη που δήθεν μπαίνουν στη χώρα και παίρνουν τις δουλειές από τους ντόπιους. Οι ανώνυμες επιστολές συνεχίζονται σήμερα, με τη μορφή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μίσους και την εμφάνιση τρολ στο διαδίκτυο», δήλωσε στο πρακτορείο TPI της Ινδίας.

Σημειωτέον ότι το ίδιο θέμα απασχόλησε και τον Τζούλιαν Μπαρνς στο μυθιστόρημά του Άρθουρ & Τζορτζ, που ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2005 (μτφρ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2006).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ … Σέρλοκ Χολμς,otan, arthour konan ntoil … serlok cholms