Ολλανδία: Η παρ’ ολίγον μετάφραση που προκάλεσε αντιδράσεις

08:16 4/3/2021 - Πηγή: Diastixo

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ολλανδία η απόφαση του εκδοτικού οίκου Meulenhoff να αναθέσει στο Marieke Lucas Rijneveld τη μετάφραση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Amanda Gorman, με το σκεπτικό ότι ο μεταφραστής ή η μεταφράστρια θα έπρεπε να είναι μαύρος ή μαύρη, όπως και η νεαρή ποιήτρια. Σημειωτέον ότι το Marieke Lucas Rijneveld, που πέρυσι απέσπασε το βραβείο International

Booker για το μυθιστόρημά του The Discomfort of Evening (στα ελληνικά ετοιμάζεται από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου), αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας και γυναίκα ταυτόχρονα και χρησιμοποιεί ουδέτερες αντωνυμίες πληθυντικού για τον εαυτό του.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε σε άρθρο της σε ολλανδική εφημερίδα η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Janice Deul, η οποία χαρακτήρισε ακατανόητη την επιλογή του εκδοτικού οίκου, σχολιάζοντας: «Δεν είναι –το λιγότερο– μια χαμένη ευκαιρία να ανατεθεί στο Marieke Lucas Rijneveld αυτή η δουλειά; Είναι άτομο λευκό, δεν προσδιορίζεται με βάση τη δυαδικότητα των φύλων, δεν έχει πείρα στον χώρο, αλλά σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Meulenhoff είναι ο “ιδανικός μεταφραστής”;»

Μετά τις αντιδράσεις, το Rijneveld αποφάσισε να αποσυρθεί οικειοθελώς από τη μετάφραση της συλλογής, εκφράζοντας έκπληξη για τις αντιδράσεις αυτές. «Κατανοώ τους ανθρώπους που αισθάνονται πληγωμένοι από την απόφαση του εκδοτικού οίκου Meulenhoff να επιλέξει εμένα. Είχα αφοσιωθεί με χαρά στη μετάφραση του έργου της Amanda με στόχο να διατηρήσω τη δύναμή της, τον τόνο και το στιλ της. Ωστόσο, συνειδητοποιώ ότι είμαι σε θέση να σκέφτομαι και να αισθάνομαι με αυτόν τον τρόπο, ενώ πολλοί όχι. Ελπίζω ακόμα ότι οι ιδέες της θα φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες και σε ανοιχτές καρδιές», ανέφερε σε δήλωση.

Σημειώνεται ότι η 22χρονη Amanda Gorman είχε συγκινήσει το αμερικανικό κοινό, και όχι μόνο, απαγγέλλοντας το ποίημα «The Hill We Climb» κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (δείτε εδώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολλανδία,ollandia