Ο «βιβλιοπώλης της Καμπούλ» δε φοβάται τους Ταλιμπάν

O Shah Muhammad Rais άνοιξε το βιβλιοπωλείο του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, το 1974, λίγο μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον τότε βασιλιά της χώρας. Το διώροφο κατάστημά του σήμερα φιλοξενεί πάνω από 20.000 βιβλία και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος έγινε διάσημος μέσα από το βιβλίο Ο βιβλιοπώλης της Καμπούλ της Όσνε Σέιερσταντ,

που γνώρισε επιτυχία σε πολλές χώρες και στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κριτική, σε μετάφραση Άννας Παπαφίγκου, το 2003.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις απαγορεύσεις και την αυστηρή επιβολή της Σαρία από το νέο καθεστώς. Όμως ο Rais, έχοντας ήδη βιώσει πολλές αλλαγές καθεστώτων στη χώρα, δεν ανησυχεί.

«Και οι Σοβιετικοί ήταν σκληροπυρηνικοί. Λογόκριναν τα βιβλία μου και με έστειλαν στη φυλακή για έναν χρόνο, επειδή συνέλεγα φετφάδες του Μουλά Ομάρ και άλλες τζιχαντιστικές εφημερίδες που έπαιρνα στο Πακιστάν. Όταν απελευθερώθηκα, ξεσκόνισα τα ράφια μου και συνέχισα», δήλωσε στην εφημερίδα The National των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Δε θα σταματήσω το έργο μου, επειδή δεν είναι αντίθετο σε καμία κυβέρνηση. Έχω ξαναδουλέψει υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν και θα τους υπακούσω ξανά, αλλά θα κρατήσω και την επιχείρησή μου και είμαι έτοιμος να αποδεχτώ το ρίσκο – ακόμα και τη φυλακή ή τα βασανιστήρια», ξεκαθάρισε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Αυτό το μαγαζί έχει αναπτυχθεί και μεγαλώσει στο πέρασμα των δεκαετιών: είναι μία συλλογή ιστορίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα