Ο ευεργέτης που είχε προνοήσει ώστε να μην κλείσει ιστορική βιβλιοθήκη

10:40 3/4/2023 - Πηγή: Diastixo

Φρένο στα σχέδια της δημοτικής αρχής της πόλης Αμπερντίν στη Σκοτία για το κλείσιμο μίας ιστορικής βιβλιοθήκης φαίνεται ότι μπορούν να βάλουν δύο έγγραφα που χρονολογούνται από το 1883 και το 1929, τα οποία επικαλούνται κάτοικοι που αντιτίθενται στο σχεδιαζόμενο λουκέτο.

Η βιβλιοθήκη Γούντσαϊντ (Woodside) είναι μεταξύ των έξι βιβλιοθηκών που σχεδιάζει να κλείσει η δημοτική αρχή του Αμπερντίν, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 1882 με δαπάνη του ευεργέτη σερ Τζον Άντερσον, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του μία επιστολή 116 σελίδων, θέτοντας

όρους για τη λειτουργία και την προστασία της. Σε αυτή την επιστολή έγραφε ότι η βιβλιοθήκη πρέπει να προστατευτεί από «τα αδίστακτα χέρια που δε νοιάζονται για κανένα από τα πράγματα που έχουν υπάρξει ή θα αναφερθούν εδώ και μπορεί να αποτραπεί η προσπάθειά τους μια μέρα να ανατρέψουν όλες τις καλές μας προθέσεις».

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η αναφορά αυτή υποδεικνύει ότι ο ευεργέτης είχε διαβλέψει ότι κάποτε θα ερχόταν αυτή η μέρα που θα κινδύνευε η ύπαρξη της βιβλιοθήκης από ανθρώπους που δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αξία της και ήθελε να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε. Και καθώς οι όροι του σερ Τζον Άντερσον περιλαμβάνονταν στη σύμβαση με την οποία μεταβιβάστηκε ο έλεγχος της βιβλιοθήκης στη δημοτική αρχή του Αμπερντίν το 1929, ισχυρίζονται ότι το κλείσιμο της βιβλιοθήκης Γούντσαϊντ θα ήταν παράνομο.

Keywords
Τυχαία Θέματα