«Ο απόγονος του Κέλτη… (Τζακ Κέρουακ)» του Πέτρου Γκάτζια

Τους πρώτους μήνες του 1957, η μετέπειτα γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας Τζόις Τζόνσον συνάντησε πρώτη φορά τον Τζακ Κέρουακ σε τυφλό ραντεβού, το οποίο είχε κανονίσει ο κοινός τους φίλος Άλεν Γκίνσμπεργκ. Είναι η εποχή που κυκλοφορεί το αριστούργημά του: Στον δρόμο. Ο πατριάρχης της γενιάς Μπιτ ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε να γράψει και το πρώτο της βιβλίο το 1962, αν και ο έρωτάς τους είχε ξεθυμάνει μέσα στα δύο χρόνια της σχέσης τους.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Εκείνη όμως θυμόταν πάντοτε εκείνο το πρωινό του Σεπτεμβρίου

του 1957, όταν μαζί με τον Κέρουακ έτρεξαν σε ένα κιόσκι εφημερίδων στο Μπρόντγουεϊ, λίγα μέτρα παρακάτω από το μικρό διαμέρισμα όπου ζούσαν, για να αγοράσουν τους New York Times και να διαβάσουν τη διθυραμβική κριτική για το βιβλίο του. Το χειρόγραφο είχε δοθεί στον εκδότη γραμμένο σε ένα ρολό χαρτί, μήκους 36 μέτρων. Ο Κέρουακ είχε αναγκαστεί να ξαναγράψει τα τελευταία μέτρα, γιατί τα έφαγε ένας μικρόσωμος μαύρος σκύλος.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου 1969, οι New Υork Times επανέρχονται και κάνουν αφιέρωμα, αυτή τη φορά για τον θάνατό του, χρησιμοποιώντας τη φράση του: «Δεν είμαι Μπίτνικ. Είμαι ένας Καθολικός». Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας τότε από την τελευταία του συνέντευξη. Είχε δείξει μάλιστα στον δημοσιογράφο έναν πίνακα στον οποίο απεικονιζόταν ο Πάπας, λέγοντας: «Ξέρεις ποιος το ζωγράφισε αυτό; Εγώ!»

Το ίδιο κάνει και η εφημερίδα Los Angeles Times. Μία ημέρα μετά τον θάνατό του, ο συντάκτης της νεκρολογίας χρησιμοποιεί μια άλλη φράση του, η οποία θεωρεί ότι τον χαρακτηρίζει περισσότερο: «Δεν είμαι παρά ένας χαρωπός storyteller και δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική ή με το σύστημα…»

Η μπερδεμένη αλλά χαρισματική αυτή προσωπικότητα μιλούσε γαλλικά προτού αρχίσει καν να μιλάει αγγλικά και ακόμη διατηρούσε τη γαλλική προφορά του στο Γυμνάσιο, όταν αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας. Οι πρόγονοί του άλλωστε είχαν φτάσει στην Αμερική τον 18ο αιώνα από τη Βρετάνη της Γαλλίας. Ωστόσο, η οικογένειά του προερχόταν από αριστοκράτες απογόνους Κελτών, που έφτασαν στην Κορνουάλη από την Ιρλανδία και στη συνέχεια πήγαν στην Βρετάνη.

Αυτή η μεγάλη σημασία που έδινε στη γαλλική καταγωγή του και στον καθολικισμό τον όρισε μέχρι τέλους. Οι γυναίκες όμως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, αν και αρνήθηκε την ύπαρξη της κόρης του, προκειμένου να μπορέσει να χωρίσει την τότε σύζυγό του. Χρόνια αργότερα, πάντως, αναγκάστηκε να την αναγνωρίσει.

Η Τζαν –η οποία έγινε επίσης συγγραφέας– συνάντησε τον πατέρα της μόνο δύο φορές σε όλη της τη ζωή. Όπως συνήθιζε να λέει, οι φίλοι του γνώριζαν περισσότερα γι’ αυτόν απ’ ό,τι η ίδια. Πέθανε και αυτή νέα, μόλις 44 ετών, από τις καταχρήσεις, όπως ακριβώς και ο Τζακ. Μάλλον θα ήταν γονιδιακό, σχολίασαν πικρόχολα κάποιοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα