Αυξάνεται ο αριθμός των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία

Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια, που τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία ξεπέρασαν τα 1.000 σε αριθμό, συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία ακόμα και εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το 1995 τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία άγγιζαν σε αριθμό τα 1.900, όμως ο ισχυρός ανταγωνισμός από την Amazon και οι οικονομικές πιέσεις αποδεκάτισαν τα μικρότερα

βιβλιοπωλεία, με αποτέλεσμα το 2016 να έχουν απομείνει λιγότερα από τα μισά (867). Ωστόσο, έκτοτε ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά και το 2021 έφτασε τα 1.027.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Το ότι ο αριθμός των βιβλιοπωλείων μπορεί να αυξάνεται σε πείσμα των λοκντάουν, των περιορισμών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα αποδεικνύει το πάθος, την καινοτομία και την αποφασιστικότητα των βιβλιοπωλών, που συνεχίζουν να φέρνουν βιβλία στο αναγνωστικό κοινό ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η Meryl Halls, διευθύντρια της Ένωσης Εκδοτών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι για τον κλάδο, «με πιθανές αναταράξεις στον ορίζοντα για το λιανεμπόριο και το καταναλωτικό κλίμα, με συνθήκες που είναι ευνοϊκές για τους τεχνολογικούς γίγαντες και με προβλήματα στο λιανεμπόριο που προκαλούνται από τις εφοδιαστικές αλυσίδες». Η ίδια τόνισε πως η Ένωση θα συνεχίσει να διεκδικεί από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης, καθώς και να ενθαρρύνει τους αναγνώστες να προτιμούν βιβλιοπωλεία για τις αγορές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα