Ντέιβ Έγκερς: Ψήφος εμπιστοσύνης στα μικρά βιβλιοπωλεία έναντι της Amazon

«Πόλεμο» στην Amazon κήρυξε ο βραβευμένος συγγραφέας Ντέιβ Έγκερς, καθώς η σκληρόδετη έκδοση του νέου μυθιστορήματός του, με τίτλο The Every, δεν θα είναι διαθέσιμη στην εν λόγω online πλατφόρμα, αλλά μόνο σε μικρά βιβλιοπωλεία. Μάλιστα, ακόμα και όταν σε λίγες εβδομάδες ο εκδοτικός οίκος Vintage

κυκλοφορήσει το βιβλίο σε εκδοχή e-book και σε έκδοση με μαλακό εξώφυλλο, η σκληρόδετη έκδοση και πάλι δεν θα είναι διαθέσιμη μέσω Amazon.

Η κίνηση αυτή του Έγκερς έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ιδιοκτήτες μικρών βιβλιοπωλείων, που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν θερμό υποστηρικτή τους, την ώρα που όλο και περισσότεροι αναγνώστες εξοικειώνονται με τις αγορές μέσω διαδικτύου επιλέγοντας πλατφόρμες όπως η Amazon, πλήττοντας έτσι τις πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Μας έκανε να αισθανθούμε ότι πραγματικά νοιάζεται για τα μικρότερα καταστήματα. Είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές. Κάθε μικρό πλεονέκτημα που μπορούμε να αποκτήσουμε είναι σημαντικό», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian η Laura Scott Schaefer, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Scattered Books στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο Mitchell Kaplan, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Books & Books στο Μαϊάμι, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ερμηνεύοντας την πρωτοβουλία του συγγραφέα περισσότερο ως αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στο οικοσύστημα της λογοτεχνίας και λιγότερο ως επίθεση κατά της Amazon. Όπως ανέφερε ο Kaplan, αν εξαφανίζονταν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, θα χανόταν η μεγάλη ποικιλία των λογοτεχνικών φωνών. «Οι άνθρωποι που πωλούν λογοτεχνικά έργα σε μια κοινότητα βοηθούν τους αναγνώστες να ανακαλύψουν φωνές που αλλιώς μπορεί να μην ανακάλυπταν ποτέ», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα