«Μάρτιν Ίντεν» της Πέρσας Σούκα

Ο νεαρός Μάρτιν είναι φτωχός και, για να βγάλει τα προς το ζην, δουλεύει περιστασιακά στα καράβια. Μένει στο ίδιο σπίτι με την αδερφή του και τον γαμπρό του, που του συμπεριφέρεται άθλια και τον κακολογεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Ο Μάρτιν δεν έχει χρήματα στην τσέπη του, έχει όμως όνειρα. Η απόδραση από την ένδεια και τη δυσπραγία της εργατικής τάξης στριφογυρίζει στο μυαλό του. Αποφασίζει πως, τον απρόσιτο δρόμο που θα τον απαλλάξει από τη μιζέρια, θα βρει τον τρόπο να τον διαβεί πάση θυσία. Κινητήρια δύναμή του

είναι ο έρωτας, τον οποίο βρίσκει στο πρόσωπο της όμορφης και αριστοκράτισσας Έλενα Ορσίνι. Του λείπει όμως κάτι πολύ βασικό. Η μόρφωση, όπως του επισημαίνει εκείνη στις συναντήσεις τους. Επειδή ο Μάρτιν δεν θέλει να αισθάνεται μειονεκτικά, ούτε να υστερεί σε μόρφωση, ξεκινά το διάβασμα. Και διαβάζει... διαβάζει ασταμάτητα, έτσι ώστε να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους εύπορους Ορσίνι και τις ελιτίστικες απόψεις τους. Σύντομα η ανεπάρκειά του σε σπουδές και καλλιέργεια μετατρέπεται σε χείμαρρο ιδεών και πλούτο γνώσεων. Οι λέξεις του, τα κείμενά του, τα ποιήματά του του δίνουν την πυγμή και την ικανότητα να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει. Αντιτάσσεται με τόλμη για να πολεμήσει το κατεστημένο. Δεν υποκύπτει ούτε στις ατυχίες ούτε στις αντιξοότητες. Η καταξίωση έρχεται κάποια στιγμή, αλλά οι απορρίψεις και οι απώλειες δεν του επιτρέπουν να ευτυχήσει...

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο Μάρτιν Ίντεν μοιάζει πολύ στον δημιουργό του, τον συγγραφέα Τζακ Λόντον, γι’ αυτό και το ομότιτλο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1909 θεωρείται ημιαυτοβιογραφικό. Ο συγγραφέας καταθέτει προσωπικά στοιχεία και αντιλήψεις μέσα από τον κεντρικό του ήρωα, μεταφέροντας τις επιρροές που είχε δεχτεί από τη Γενεαλογία της ηθικής του Νίτσε.

Η κινηματογραφική μεταφορά από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Πιέτρο Μαρτσέλο (Lost and Beautiful) και τον συνεργάτη του στο σενάριο Μαουρίτσιο Μπράουτσι (Lost and Beautiful) μπορεί να θεωρηθεί αριστοτεχνική. Δημιούργησαν μια ταινία με το μοναδικό άρωμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιταλικού κινηματογράφου, καθώς το ταμπεραμέντο τους είναι διάχυτο στον λόγο, στην κίνηση, στη σκηνογραφία και στη φωτογραφία. Εικόνες ανέχειας και στέρησης, εικόνες ευμάρειας και αφθονίας εναλλάσσονται συνεχώς δείχνοντας την πλήρη αντίθεση της ζωής και τη σκληρή πραγματικότητα. Οι προστριβές των εργατών και των συνδικάτων με τους κεφαλαιοκράτες, η απόσταση ιδεών μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός και ο ατομικισμός περιστρέφονται γύρω από τον Μάρτιν και την Έλενα, διαμορφώνοντας καθοριστικά τη ζωή και το πεπρωμένο τους.

{jb_quote} Δημιούργησαν μια ταινία με το μοναδικό άρωμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιταλικού κινηματογράφου, καθώς το ταμπεραμέντο τους είναι διάχυτο στον λόγο, στην κίνηση, στη σκηνογραφία και στη φωτογραφία. {/jb_quote}

Ο Λούκα Μαρινέλι (The Old Guard) ενσαρκώνει τον εύψυχο ήρωα με πληθωρικότητα και δυναμισμό, μεταφέροντας στον θεατή την κυκλοθυμική συμπεριφορά και την αυτοκαταστροφική του τάση με ιδιαίτερη επιδεξιότητα. Για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η Τζέσικα Κρέσι (The App) ερμηνεύει με εσωτερικότητα τον καθωσπρεπισμό της φινετσάτης μεγαλοαστής και αποτυπώνει στο βλέμμα της την αναγκαστική υποταγή στη νοοτροπία της οικογένειας Ορσίνι.

Ο Μάρτιν Ίντεν του Μαρτσέλο είναι ένα υπέροχο ρομαντικό δράμα που πραγματεύεται τη φιλοδοξία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την περιφρόνηση, την προσπάθεια της ανθρώπινης ύπαρξης να ξεκλειδώσει τους αυστηρούς αξιοκρατικούς κώδικες, να συντρίψει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αδιαλλαξία που καθιστούν απαγορευτικό έναν γνήσιο, θυελλώδη και ολοκληρωτικό έρωτα.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 27 Μαΐου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Λιβάνη (μτφρ. Αγγελική Φιλιππάτου, 2021) και από τις Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος (μτφρ. Γεωργία Αλεξίου, 1989).

https://www.youtube.com/watch?v=nqtyZppSVD0&app=desktop

Keywords
Τυχαία Θέματα