«Κρουέλα» της Πέρσας Σούκα

Η Εστέλα δεν είναι ένα παιδί όπως τα άλλα. Αντικρίζοντάς το, ορισμένοι δεν διστάζουν να το αποκαλέσουν άτυχο. Άτυχο διότι η φύση θέλησε να το προικίσει με μια ιδιαίτερη εμφάνιση, δίνοντάς του ένα ασπρόμαυρο χρώμα στα μαλλιά. Το σχολείο δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για να συναναστρέφεται παιδιά της ηλικίας της η Εστέλα. Τη χλευάζουν, την κακοποιούν και την αντιμετωπίζουν εχθρικά. Παρ’ όλα αυτά εκείνη δεν φοβάται, απαντά σε κάθε λεκτική επίθεση που δέχεται και αντιστέκεται σε κάθε βίαιη συμπεριφορά. Μόνο που

στα μάτια του διευθυντή η ευθύνη για όλα τα περιστατικά είναι δική της και μόνο δική της, γι’ αυτό και την αποβάλλει. Τώρα αναγκαστικά δεν έχουν άλλη επιλογή με τη μητέρα της από το να μετακομίσουν. Όταν φτάνουν στον πύργο της βαρόνης φον Χέλμαν, μιας διάσημης σχεδιάστριας μόδας, για να ζητήσουν βοήθεια, η Εστέλα γίνεται μάρτυρας ενός θλιβερού ατυχήματος. Τα αγαπημένα σκυλιά της βαρόνης σπρώχνουν στον γκρεμό την πολυαγαπημένη της μητέρα. Η μικρή φεύγει απελπισμένη τρέχοντας και η πορεία της τη φέρνει μπροστά σε δυο συνομήλικα αγόρια, τον Τζάσπερ και τον Χόρας. Οι δύο μικροί και ορφανοί κλέφτες γίνονται η καινούργια της οικογένεια και της μαθαίνουν γρήγορα τα κόλπα της «δουλειάς».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Τα χρόνια περνούν και η ταλαντούχα Εστέλα, με τη βοήθεια του Τζάσπερ, βρίσκει εργασία ως καθαρίστρια στον πολυτελή οίκο μόδας της βαρόνης. Έπειτα από ένα κωμικοτραγικό συμβάν, γίνεται ανέλπιστα το δεξί της χέρι. Νιώθει ευλογημένη γι’ αυτό, μέχρι τη μέρα που βλέπει το αγαπημένο κολιέ της μητέρας της, το οποίο της είχε χαρίσει λίγο πριν από την επίσκεψη στον πύργο, φορεμένο στον λαιμό της σχεδιάστριας. Το κόσμημα της ανήκε δικαιωματικά, πώς θα μπορούσε να έρθει όμως ξανά στην κατοχή της; Οι επιτήδειοι φίλοι της, αλλά και η ίδια με την ειδικότητά της στις μεταμφιέσεις, θα προσπαθήσουν να δώσουν τη λύση σε αυτό το ζήτημα. Μόνο που οι αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της ληστείας θα δώσουν μια βαθύτερη διάσταση στην υπόθεση. Η Εστέλα θα μετατραπεί σε Κρουέλα και στο μυαλό της θα κυριαρχεί μία και μόνο σκέψη, μία και μόνο λέξη: Εκδίκηση.

Η Έμα Στόουν (La La Land, The Favourite) ακροβατεί μεταξύ τρέλας και λογικής, φόβου και τόλμης, δειλίας και γενναιότητας με εκπληκτική επιδεξιότητα. Χειρίζεται την εκκεντρική Εστέλα-Κρουέλα με απόλυτο έλεγχο και εντυπωσιάζει με την τεχνική της.

{jb_quote} Η ερμηνευτική μονομαχία μεταξύ της Έμα Στόουν και της Έμα Τόμσον είναι άκρως ψυχαγωγική για τον θεατή. {/jb_quote}

Η Έμα Τόμσον (Λογική κι ευαισθησία, Χάρι Πότερ) ερμηνεύει την αλαζονική, αδίστακτη και ασυνείδητη βαρόνη με μια υπέροχη και μαγευτική θεατρικότητα, καθώς και με απαράμιλλο στιλ. Δείχνει μάλιστα να απολαμβάνει κάθε στιγμή της στην ταινία.

Το εξαίρετο σενάριο της Ντάνα Φοξ και του Τόνι ΜακΝαμάρα, μαζί με τα εμπνευσμένα πανκ-ροκ/avant-garde κοστούμια της Τζέιν Μπίβαν, αλλά και το υπέροχο σάουντρακ με τραγούδια των Doors, Blondie, Rolling Stones, Nancy Sinatra, Nina Simone, αποτελούν έναν τέλειο συνδυασμό για την ανάδειξη της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης Κρεγκ Γκιλέσπι (I, Tonia) επηρεασμένος από το θρυλικό μυθιστόρημα της Ντόντι Σμιθ Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας μάς παρουσιάζει ένα επεξηγηματικό πρίκουελ, που στις ανάλαφρες στιγμές του θυμίζει το Ο Διάβολος φορούσε Prada. Μας φανερώνει την αθέατη πλευρά της Κρουέλα, η οποία δεν είχε κακές προθέσεις, τουλάχιστον στην αρχή. Το μόνο που ζητούσε ήταν να είναι ο εαυτός της. Η διαφορετικότητά της και το ταλέντο της βγαίνουν αλώβητα, όχι όμως η ψυχή της, ακυρώνοντας καθετί κοινότοπο και στερεότυπο.

Η Κρουέλα είναι ένα φιλμ πλουσιοπάροχο σε αισθητική και δράση. Η ερμηνευτική μονομαχία μεταξύ της Έμα Στόουν και της Έμα Τόμσον είναι άκρως ψυχαγωγική για τον θεατή. Οι δύο διαβολικές ηρωίδες κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, καθώς προσφέρουν άπειρες σκηνές μοχθηρίας και κυνισμού τεκμηριώνοντας το περίφημο απόφθεγμα του Χίτσκοκ: «Όσο πιο πετυχημένος ο κακός της ταινίας, τόσο πιο πετυχημένη η ταινία».

Η Kρουέλα προβάλλεται από τις 3 Ιουνίου στους κινηματογράφους.

Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μίνωας και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

https://www.youtube.com/watch?v=0k-ki3kSDvs&app=desktop

Keywords
Τυχαία Θέματα