Κορυφαίοι Ινδοί συγγραφείς κατά της Penguin Random House

Πυρά κατά του ινδικού βραχίονα του εκδοτικού κολοσσού Penguin Random House εξαπέλυσαν δύο σημαντικοί Ινδοί συγγραφείς, η Αρουντάτι Ρόι και ο Πανκάζ Μίσρα, επικρίνοντας έντονα την απόφασή του να επανεκδώσει ένα βιβλίο του πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, την ώρα που η Ινδία πλήττεται βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Το βιβλίο, με τίτλο Exam Warriors, περιέχει συμβουλές του Μόντι προς τους νέους και περιγράφεται από τον εκδοτικό οίκο ως «ένα βιβλίο έμπνευσης για μαθητές», που θα αποτελέσει «έναν φίλο για την επιτυχία στις εξετάσεις

και για την αντιμετώπιση της ζωής».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Σε επιστολή του στο London Review of Books, ο Πανκάζ Μίσρα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως συγγραφέας της Penguin, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ινδία, είμαι οργισμένος που ο εκδοτικός οίκος θέτει εαυτόν, στη διάρκεια μίας εκτεταμένης σφαγής αθώων, στην υπηρεσία του Ναρέντρα Μόντι. Ως φερέφωνο του Μόντι, η Penguin Random House μοιάζει να είναι πολύ αφιλόξενη στέγη για συγγραφείς που βλέπουν αυτό το καθεστώς ως ντροπή για την Ινδία».

Από την πλευρά της, η Αρουντάτι Ρόι δήλωσε ότι το καθεστώς του Μόντι και οι εθνικιστές υποστηρικτές του έχουν ασκήσει φοβερή πίεση σε εκδότες και λογοτεχνικές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια. «Έχοντας ασκήσει φοβερή πίεση σχεδόν σε όλους τους θεσμούς κατά βούληση, τώρα ψάχνουν τον σεβασμό τού να είναι “mainstream” συγγραφείς που προσκαλούνται σε “mainstream” εκδηλώσεις. Πολλοί εκδότες και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν υποκύψει», σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα