Ελίφ Σαφάκ: Μιλώντας για τη δημοκρατία πάνω από τα συντρίμμια

Θλίψη για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην πατρίδα της, αλλά και οργή για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο NPR.

Η Σαφάκ υποστήριξε πως οι επιπτώσεις του σεισμού δεν θα ήταν τόσο τραγικές, αν είχε τηρηθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τα κτίρια. «Νομίζω πως αυτό που προκάλεσε την καταστροφή δεν ήταν μια φυσική καταστροφή, ήταν ένα ανθρωπογενές σύστημα ανισότητας και διαφθοράς. Και πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό», ανέφερε, κατηγορώντας

την κυβέρνηση ότι έκανε τα στραβά μάτια όταν οι εργολάβοι παρανομούσαν, κατασκευάζοντας κτίρια με κακοτεχνίες που δεν άντεξαν στα 7,7 Ρίχτερ, ενώ συνέδεσε την τραγωδία στην Τουρκία με την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

«Ξέρετε, μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο που το λέω αυτό, με την έννοια ότι δεν αναφερόμαστε ποτέ στη δημοκρατία όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια συσχέτιση, γιατί σε μία δημοκρατία, σε μία δημοκρατία που λειτουργεί, ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχει λογοδοσία. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες», σημείωσε. «Στην Τουρκία έχουμε τακτικά εκλογές. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να κρατήσει ζωντανή μια δημοκρατία. Για να επιβιώσει και να ακμάσει μια δημοκρατία χρειαζόμαστε διαχωρισμό των εξουσιών, ελεύθερα ΜΜΕ, ασφαλιστικές δικλείδες, δικαιοσύνη. Όταν όλοι αυτοί οι θεσμοί δε λειτουργούν, η κάλπη από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει δημοκρατία».

Σημειωτέον ότι το τελευταίο βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι το μυθιστόρημα 10 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα σ' αυτόν τον παράξενο κόσμο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός το 2021, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα