Είδος πολυτελείας πλέον τα βιβλία στην Αίγυπτο

Σε είδος πολυτελείας έχουν μετατραπεί εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού τα βιβλία στην Αίγυπτο, καθώς η τιμή τους έχει διπλασιαστεί. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία ασυνήθιστη κατάσταση: σύμφωνα με την Ένωση Αιγυπτίων Εκδοτών, πλέον μπορεί κανείς να αγοράσει ένα βιβλίο πληρώνοντας σε εννέα μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 1,5%. Μπορεί δηλαδή κανείς να πάρει… δάνειο για να αγοράσει βιβλία.

«Το κόστος του χαρτιού και του μελανιού έχει αυξηθεί θεαματικά. Το κόστος για έναν τόνο

χαρτιού είναι τώρα σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με τις αρχές του Ιανουαρίου», ανέφερε ο Mohammed El-Baaly του εκδοτικού οίκου Sefsafa, μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως έχει στραφεί στο εξωτερικό για την εκτύπωση των βιβλίων του εκδοτικού οίκου του, ενώ έχει μειώσει τον αριθμό των αντιτύπων τους, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά.

Η κρίση στη βιομηχανία του βιβλίου της χώρας έχει και άλλες παρενέργειες. Μιλώντας στο BBC, η Dina Afifi, δημοφιλής συγγραφέας νεανικής λογοτεχνίας, αποκάλυψε ότι από το τελευταίο της βιβλίο «κόπηκαν» περίπου σαράντα σελίδες, λόγω του αυξημένου κόστους εκτύπωσης, ενώ άλλοι συγγραφείς δήλωσαν ότι υποχρεώνονται να γράφουν μικρότερα βιβλία, μειώνοντας τους υποστηρικτικούς χαρακτήρες, απλοποιώντας την πλοκή των έργων τους ή περιορίζοντας την έκταση των περιγραφών τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι συγγραφείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τα φτηνά, κακής ποιότητας αντίγραφα των βιβλίων τους, που πωλούνται σε τιμές γύρω στα 2-3 ευρώ και μοιάζουν όλο και πιο ελκυστικά για τους Αιγύπτιους που αναζητούν έναν φθηνό τρόπο να αποκτήσουν ένα βιβλίο. Όπως άλλωστε παρατήρησε ένας Αιγύπτιος ποιητής, μιλώντας στο BBC, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πλέον οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα αγοράσουν κάτι να φάνε, παρά ένα βιβλίο για να διαβάσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα