Αβέβαιη η τύχη των δικαιωμάτων των έργων του Μπόρχες

Όταν πέθανε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες το 1986, η χήρα του, Μαρία Κοντάμα, κληρονόμησε την περιουσία του, καθώς ο συγγραφέας δεν είχε παιδιά. Τον περασμένο Μάρτιο απεβίωσε και η Κοντάμα, η οποία όμως δεν άφησε διαθήκη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι αβέβαιη η τύχη των δικαιωμάτων των έργων του Μπόρχες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Κοντάμα, Φερνάντο Σότο, η πελάτισσά του του είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι τα είχε κανονίσει όλα για το τι θα

συνέβαινε μετά τον θάνατό της, αλλά δεν του είχε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί απέφευγε να μιλάει γι’ αυτό το θέμα. Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος που, όπως αποδείχτηκε, τελικά δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη.

Με βάση την αργεντίνικη νομοθεσία, αν δεν υπάρχει φυσικός κληρονόμος και δεν υπάρχει διαθήκη, τότε η περιουσία του θανόντος περνά στο κράτος. Ωστόσο, ήδη πέντε ανίψια της Κοντάμα έχουν δηλώσει ότι είναι κληρονόμοι της, επιδιώκοντας να περάσει στα δικά τους χέρια η περιουσία της, που περιλαμβάνει τα δικαιώματα των έργων του Μπόρχες και αρκετά πολύτιμα χειρόγραφα.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο βιβλίο του Μπόρχες που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι Το τάνγκο, από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου (2023).

Keywords
Τυχαία Θέματα