«Άσπρο πάτο» της Πέρσας Σούκα

Τέσσερις φίλοι, ο Μάρτιν, ο Νικολάι, ο Πίτερ και ο Τόμι, είναι καθηγητές και διδάσκουν στο ίδιο λύκειο, σε μια αστική περιοχή της Κοπεγχάγης. Είναι όλοι τους αγαπημένοι και πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Στο πάρτι γενεθλίων του Νικολάι (ο οποίος είναι καλοπαντρεμένος, όπως λέει χιουμοριστικά, αλλά τα τρία του παιδιά δεν τον αφήνουν να κλείσει μάτι κάθε βράδυ), διαπιστώνουν ότι ο Μάρτιν πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει αποκτήσει μια άκρως παθητική στάση για τη ζωή, την οικογένειά του, το σχολείο αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Τότε ο Νικολάι αναφέρει τη θεωρία του διάσημου ψυχολόγου

Σκόντεργουντ, για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα. Οι μέρες κυλούν βαρετά, σχολείο-σπίτι, σπίτι-σχολείο. Μια συνεχόμενη ρουτίνα γεμάτη υποχρεώσεις. Και τότε, η υπόθεση Σκόντεργουντ ξανάρχεται στο προσκήνιο.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Αποφασίζουν λοιπόν να δοκιμάσουν τη μελέτη του ψυχολόγου και, για να κάνουν τη δοκιμή τους πιο επίσημη, συμφωνούν να γράψουν ένα ψυχολογικό δοκίμιο που αναφέρει τα εξής: Ο άνθρωπος γεννιέται με έλλειμμα 0,05 αλκοόλ στο αίμα του. Η καθημερινή κατανάλωση της συγκεκριμένης ποσότητας από την τετράδα φιλοδοξεί να διατηρήσει τα ασφαλή όρια, με στόχο τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων των ψυχολογικών και λεκτικών επιδόσεών τους κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σχολείο. Απαγορεύεται ρητά το ποτό μετά τις 8 το βράδυ –όπως έκανε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ– καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

Η ζωή τους αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει προς το καλύτερο. Ο Μάρτιν γίνεται πιο ευδιάθετος στο σπίτι, το μάθημα της ιστορίας στην τάξη το κάνει πιο διαδραστικό, χρησιμοποιώντας κουίζ και καθημερινές ιστορίες πολιτικών ηγετών όπως ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών του, που μέχρι πρότινος δεν έδιναν καμία σημασία. Ο Πίτερ στο μάθημα μουσικής διαφοροποιεί τον τρόπο εκμάθησης των τραγουδιών της χορωδίας, λέγοντας αστεία και ζητώντας από τα παιδιά να βάλουν ψυχή στους στίχους. Ο γυμναστής Τόμι επιβάλλεται πλέον στα ανάγωγα παιδιά και δείχνει με μεγαλύτερο ζήλο στο γήπεδο το ευ αγωνίζεσθαι. Ο Νικολάι στο μάθημα της λογοτεχνίας διδάσκει τη δύναμη της θέλησης, μα πιο πολύ της τόλμης.

{jb_quote} Η ταινία ακροβατεί πάνω στην κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει την κωμωδία από το δράμα. {/jb_quote}

Ο καιρός περνάει κι αυτό που φάνταζε διασκεδαστικό και ήταν το μικρό τους ένοχο μυστικό γίνεται πλέον τροχοπέδη, εφόσον δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτό. Οι οικογένειές τους αγανακτούν βλέποντάς τους να χάνουν τον αυτοέλεγχο και τις αισθήσεις τους, και οι προστριβές δεν αργούν να ξεσπάσουν. Το αλκοόλ πυροδοτεί ανασφάλειες, απογοητεύσεις, αντιδράσεις και αθέατες πλευρές που εκπλήσσουν με τον χειρότερο τρόπο. Το παρασκήνιο αποκαλύπτεται με αρνητικές εξελίξεις για τους τέσσερις φίλους.

Στον Άσπρο πάτο βλέπουμε τον Μαντς Μίκελσεν (Hannibal – the series, Doctor Strange) σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της αξιόλογης πορείας του, σε έναν απόλυτα κόντρα ρόλο, δίνοντας σάρκα και οστά σε έναν άντρα τελματωμένο, παρατημένο, ανήμπορο, με ευάλωτη ψυχοσύνθεση.

Οι συμπρωταγωνιστές του, Μάγκνους Μίλανγκ, Τόμας Μπο Λάρσεν, Λαρς Ράντε, είναι εξαιρετικοί παίζοντας με απλότητα και ρεαλισμό, σήμα κατατεθέν του δανέζικου κινηματογράφου.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τόμας Βίντερμπεργκ δημιουργεί μία ταινία που ιντριγκάρει, διασκεδάζει, προβληματίζει και κλείνει υπαινικτικά το μάτι στον θεατή, κατορθώνοντας να πάρει δίκαια φέτος το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Οι σκηνές των πολιτικών Σαρκοζί, Κλίντον και Γιέλτσιν, που μπαίνουν σφήνα, με τα δημόσια λεκτικά τους πειράγματα και τις χειρονομίες οικειότητας, μπορούν να χαρακτηριστούν απολαυστικές. Η ταινία ακροβατεί πάνω στην κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει την κωμωδία από το δράμα. Αμφισβητεί και σατιρίζει τους κανόνες, τις εξαιρέσεις, τους συμβιβασμούς, την αντισυμβατικότητα, μα πάνω απ’ όλα αθωώνει το παιχνίδι των ψευδαισθήσεων που ξετρελαίνεται να παίζει, πότε κρυφά και πότε απροκάλυπτα, το δαιμόνιο ανθρώπινο μυαλό.

Η ταινία προβάλλεται από την 1η Ιουλίου στους κινηματογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα