Αυτολογοκρισία από τους εκδότες στην Έκθεση Βιβλίου του Χονγκ Κονγκ

Σε αυτολογοκρισία κατέφυγαν πολλοί συμμετέχοντες στην ετήσια Έκθεση Βιβλίου του Χονγκ Κονγκ, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα βιβλία που θεωρούνται επίφοβα για πολιτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου περί «εθνικής ασφάλειας» που έχει επιβληθεί εδώ και έναν χρόνο.

Ο Tζίμι Πανγκ, πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Subculture, που έχει εκδώσει βιβλία για τις αθρόες διαδηλώσεις

υπέρ της δημοκρατίας του 2014, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι τα βιβλία που επικρίνουν την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχουν εξαφανιστεί από την έκθεση. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε προβλήματα που θα επηρεάσουν τη λειτουργία της έκθεσης, οπότε αυτολογοκρινόμαστε πολύ αυτή τη φορά. Διαβάζουμε προσεκτικά κάθε βιβλίο και κάθε λέξη πριν το φέρουμε εδώ», ανέφερε.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Από την πλευρά του, ο πολιτικός συγγραφέας Τζόνι Λάου επισήμανε ότι ένα βιβλίο του για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας δεν επετράπη να συμπεριληφθεί στην έκθεση, λόγω κυβερνητικών πιέσεων. «Γι’ αυτό βλέπουμε μόνο εκδόσεις που είναι υπέρ της κυβέρνησης», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη νομοθεσία επιβάλλει βαριές ποινές, ακόμα και ισόβια, για ασαφείς κατηγορίες όπως απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, τρομοκρατία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί βάσει του νόμου αυτού, ο οποίος έχει αποδυναμώσει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα