Mike Pougounas: «Rock ’n’ Roll rules OK?»

00:57 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε μουσικούς από την άλλη άκρη του κόσμου, μέλη μουσικών συγκροτημάτων, συνθέτες και τραγουδιστές, κιθαρίστες και ντράμερ, ως κάποιο είδος συγγενείς μας και το έργο τους ως κομμάτι από τη ζωή μας; Για τον Μιχάλη Πούγουνα (Mike Pougounas) η σχέση με το ροκ είναι μια ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη εμπειρία, η οποία έχει πλουτίσει τη ζωή του κι έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Ο ίδιος υπήρξε ιδρυτικό μέλος, συνθέτης και τραγουδιστής των συγκροτημάτων Flowers

Of Romance, Nexus και New Zero God, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων και άρθρων για μουσικά περιοδικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά.

Ροκ ιστορικά στιγμιότυπα

Το Rock ’n’ Roll rules OK? είναι μια ανθολογία κειμένων του, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση του underground μουσικού περιοδικού Merlin’s Music Box, που εκδίδει ο Γιάννης Καστανάρας, και αφορούν στιγμιότυπα από τις ζωές και τις καριέρες κορυφαίων μουσικών και συγκροτημάτων από το εκπληκτικό πάνθεον του παγκόσμιου ροκ.

Γραμμένα σε προσωπικό ύφος, αφού για κάθε ένα από αυτά υπάρχει μια αφορμή που συνδέεται με τον ίδιο τον συγγραφέα τους, τα κείμενα του παρόντος τόμου μάς ταξιδεύουν στην γενεαλογία του ροκ: από τη δεκαετία του 1950 και την εμφάνιση στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα του Elvis μέχρι το ξέσπασμα του πανκ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία ταυτόχρονα. Συγκροτήματα και μουσικοί που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των επιμέρους μουσικών ιδιωμάτων, δισκογραφικές εταιρείες και κορυφαίοι παραγωγοί που διαμόρφωσαν τον ήχο που όλοι αναγνωρίζουμε, ιστορικοί συναυλιακοί χώροι και σημαντικά φεστιβάλ που καταχωρήθηκαν στην ιστορία και ορίζουν τη ροκ γεωγραφία παρελαύνουν με διάφορες αφορμές στις σελίδες του βιβλίου του Μιχάλη Πούγουνα.

Η ζωή και το έργο των μουσικών που ανθολογούνται στο παρόν βιβλίο δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα να καταδυθεί στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων εποχών, χωρών και πόλεων. Έτσι, με αφορμή στιγμιότυπα από την ευρύτερη ροκ μυθολογία και με βάση τη δική του πλούσια εμπειρία –τόσο ως μουσικός όσο και ως φανατικός οπαδός μουσικών και συγκροτημάτων– ο Πούγουνας θα αναφερθεί στις μνημειώδεις παρακαταθήκες που μας άφησε η νεανική κουλτούρα και η καλλιτεχνική δημιουργία των προηγούμενων δεκαετιών και θα σχολιάσει με ένα απολύτως προσωπικό ύφος τα όσα ανασύρει από το παρελθόν. Άλλωστε, ο ίδιος έχει ταξιδέψει για να δει μπάντες και να μιλήσει με μουσικούς σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κι έχει συνεργαστεί, εντός κι εκτός στούντιο, με σημαντικούς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο.

{jb_quote} Η ζωή και το έργο των μουσικών που ανθολογούνται στο παρόν βιβλίο δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα να καταδυθεί στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων εποχών, χωρών και πόλεων. {/jb_quote}

Ροκ «γεωγραφία»

Το εκθαμβωτικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1960 και το στιλιστικό κίνημα των mods, που είχε και μουσικό παρακλάδι, θα χαρτογραφηθεί μέσα από την παρουσίαση του εκπληκτικού κιθαρίστα και τραγουδιστή Steve Marriott (1947-1991), που ίδρυσε δύο από τις σημαντικότερες μπάντες εκείνης της περιόδου, τους Small Faces και τους Humble Pie, και θεωρείται σήμερα μυθική μορφή του βρετανικού ροκ.

Η Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του 1970, γεμάτη οργή, ναρκωτικά και φασαριόζικο ροκ αποτυπώνεται μέσα από τη ζωή του Stiv Bators (1949-1990), του μελαγχολικού ρόκερ από το Κλίβελαντ των ΗΠΑ που σάρωσε το Μεγάλο Μήλο με τους Dead Boys πριν μεταναστεύσει στην Αγγλία και δημιουργήσει εκεί τους The Lords of the New Church. Αλλά και μέσα από την ταραχώδη ζωή του εθισμένου στην ηρωίνη Johnny Thunders των πρωτοπόρων New York Dolls και της μετέπειτα μπάντας του, τους Heartbreakers, που πριν γίνουν παγκοσμίως γνωστοί πέρασαν κι αυτοί από το καμίνι των μικρών συναυλιακών χώρων στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η Γερμανία της δεκαετίας του 1970, σχετικά άγνωστη ακόμα και σήμερα στο ελληνικό κοινό, σκιαγραφείται μέσα από την παρουσίαση του κορυφαίου μουσικού Frank Bornemann (1945) και της μπάντας του, τους ELOY από το Ανόβερο, που συνδύασαν το progressive και το symphonic ροκ σε μια χώρα η οποία, αν και είχε πάντα στραμμένα τα μάτια της στον αγγλοσαξονικό ήχο κι αισθητική, μπόρεσε να παρουσιάσει τα δικά της συγκροτήματα με τον ιδιαίτερο, πολύπλοκο στην ενορχήστρωσή του, πολυφωνικό ήχο.

Ο Μ. Πούγουνας ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στη μουσική δημοσιογραφία των αμέτρητων πληροφοριών για ένα κοινό που λατρεύει να ενημερώνεται για τα είδωλά του και τη λογοτεχνική αφήγηση, που μετατρέπει τις πληροφορίες σε ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για το πρόσφατο ή το λίγο παλαιότερο παρελθόν της, ενώ δεν λείπει από τις σελίδες και μια δόση κοινωνιολογικής αποτίμησης όσων έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ροκ. Από την άποψη αυτή το βιβλίο του είναι η διεισδυτική και γεμάτη σεβασμό ματιά ενός παρατηρητή μιας αμφίδρομης και αναπόσπαστης σχέσης ανάμεσα στη μουσική και την κοινωνία που τη δημιούργησε.

Rock ’n’ Roll rules OK?
Mike Pougounas
Εκδόσεις Στο Περιθώριο
σ. 120
ISBN: 978-618-85144-6-1
Τιμή: 10,00€

Keywords
Τυχαία Θέματα