«I Care a Lot» της Πέρσας Σούκα

08:17 3/4/2021 - Πηγή: Diastixo

Η Μάρλα Γκρέισον φαίνεται μια αξιοπρεπής κι ευυπόληπτη γυναίκα. Εμπνέει σε όλους τον σεβασμό, καθώς μέσα από το επάγγελμά της πλασάρεται σαν μια σπουδαία προσωπικότητα με ενσυναίσθηση, κατανόηση, ευσυνειδησία. Μια αξιότιμη κηδεμόνας ηλικιωμένων, που με τις ευλογίες του δικαστηρίου διαχειρίζεται τη ζωή αδύναμων κι απροστάτευτων ανθρώπων. Είναι ιερό καθήκον της να τους νοιάζεται, να τους φροντίζει και να τους παρέχει κάθε είδους βοήθεια. Στην πραγματικότητα, όμως, η Μάρλα είναι μια απατεώνισσα, η οποία χωρίς ίχνος ντροπής εκμεταλλεύεται ανήμπορες κι αγαθές ψυχές λεηλατώντας τα σπίτια τους,

τις περιουσίες και τις οικονομίες τους. Μαζί με τη σύντροφό της, Φραν, διαθέτουν μια καλοστημένη επιχείρηση με συνεργούς σε καίριες θέσεις, γιατρούς, διευθυντές οίκων ευγηρίας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο, ασφαλώς. Όλα κυλούν ομαλά και βολικά για την πανούργα Μάρλα, όταν εμφανίζεται ξαφνικά στο διάβα της ένα νέο θήραμα, η Τζένιφερ Πίτερσον. Μια μεγάλη γυναίκα χωρίς συγγενείς, που ζει μόνη σ’ ένα πολυτελές σπίτι διατηρώντας παράλληλα παχυλές καταθέσεις στην τράπεζα. Με την υποστήριξη της γιατρού Άμος, την κλείνει στον οίκο ευγηρίας κι αρχίζουν με τη Φραν να ξεπουλάνε τα περιουσιακά της στοιχεία.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φανταστούν ότι η Πίτερσον κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Το χρυσό συννεφάκι των δύο γυναικών μετατρέπεται σε κατακλυσμό από τη στιγμή που εμφανίζεται στο προσκήνιο ο γιος της Πίτερσον, αναζητώντας την εξαφανισμένη μητέρα του. Για κακή τους τύχη, ο συγκεκριμένος δεν είναι ένας άνθρωπος του Θεού, ούτε κάποιος συνηθισμένος τύπος κι εύκολα διαχειρίσιμος, αλλά ένας αδίστακτος Ρώσος γκάνγκστερ. Η μοιραία σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστικών χαρακτήρων θα τους φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, σε ακραίες καταστάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Η Ρόζαμουντ Πάικ (Pride and Prejudice, Gone Girl) στον ρόλο της Μάρλα Γκρέισον κερδίζει τις εντυπώσεις από την αρχή πλάθοντας μια γυναίκα ιδιοτελή, στυγνή, ατρόμητη κι εξοργιστικά αντιπαθητική. Για την ερμηνεία της αυτή κέρδισε φέτος το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία της κωμωδίας στις Χρυσές Σφαίρες.

{jb_quote} Ποιος είναι ο χειρότερος; Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά, αλλά αντιλαμβάνεσαι τελικά ότι αλληλοσυμπληρώνονται. {/jb_quote}

Ο Πίτερ Ντίνκλατζ (Game of Thrones, Avengers) είναι πραγματικά απολαυστικός. Με το εκφραστικό βλέμμα του, την πλαστικότητα του προσώπου του, αποδίδει ιδανικά τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του γκάνγκστερ και, όσο κι αν μοιάζει παράδοξο, τον κατανοείς και συμπάσχεις μαζί του. Οι κορυφαίες στιγμές του ηθοποιού είναι αναμφίβολα οι σκηνές με τις εκρήξεις θυμού, που δίνουν έναν πολύ διασκεδαστικό τόνο στην ταινία.

Ο Τζέικ Μπλέικσον (The Disappearance of Alice Creed, The 5th Wave) δημιούργησε ένα φιλμ πανδαιμόνιο γράφοντας ένα ευρηματικό σενάριο, παραλήρημα απληστίας, με ήρωες κατεξοχήν ανήθικους. Η σκηνοθεσία του είναι άψογη, με γρήγορο ρυθμό, και συνδυάζει το ψυχολογικό θρίλερ με τη μαύρη κωμωδία. Δεν ξεκαθαρίζει εάν το σενάριο το εμπνεύστηκε από αληθινή ιστορία, σίγουρα όμως επηρεάστηκε από το σοκαριστικό άρθρο «How the elderly lose their rights» [«Πώς οι ηλικιωμένοι χάνουν τα δικαιώματά τους»], που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Yorker το 2017 και οπτικοποιήθηκε για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Dirty Money» του Netflix.

Το I Care a Lot παίζει με τα συναισθήματα του θεατή, βάζοντάς τον στη διαδικασία αξιολόγησης των αδηφάγων ηρώων. Ποιος είναι ο χειρότερος; Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά, αλλά αντιλαμβάνεσαι τελικά ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Το τέλος είναι δηκτικό, καθώς χλευάζει το ακλόνητο σύστημα της νομιμοποιημένης διαφθοράς, και ρεαλιστικό, καθώς υπενθυμίζει ότι στην κοσμοθεωρία των κερδοσκόπων κυριαρχεί το περίφημο business is business. Απρόσμενα για το κοινό, την τελευταία λέξη θα την πει αυτή που δεν φοβούνται κι απαξιώνουν πάντα οι ισχυροί. Η Θεία Δίκη.

Το I Care a Lot προβάλλεται στο Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=D40uHmTSPew&app=desktop

Keywords
Τυχαία Θέματα