El Pintor: Το εβραϊκό ζευγάρι που διασκέδασε χιλιάδες παιδιά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

20:18 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία, από το 1941 έως το 1944, χιλιάδες παιδιά στη χώρα βρήκαν καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου σε μια συλλογή παιδικών βιβλίων και παιχνιδιών που εκδόθηκε υπό το ψευδώνυμο El Pintor («Ο Ζωγράφος», στα ισπανικά). Πίσω από το ψευδώνυμο αυτό κρυβόταν ένα ζευγάρι Εβραίων, η Galinka Ehrenfest και ο Jaap Kloot, που πέρα από τα βιβλία τους χρηματοδότησαν την ολλανδική αντίσταση κατά των Ναζί και βοήθησαν Εβραίους που κρύβονταν από το ναζιστικό καθεστώς.

Πρόσφατα, ένας αγνώστων στοιχείων αγοραστής απέκτησε μία συλλογή

των βιβλίων του El Pintor στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης παλαιών βιβλίων της Νέας Υόρκης και πρόθεσή του είναι να τη δωρίσει στο Εθνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος του Άμστερνταμ, ώστε να εκτεθεί εκεί και να μπορούν να τη θαυμάσουν οι επισκέπτες του μουσείου.

Το δίδυμο πίσω από το ψευδώνυμο El Pintor εξέδωσε συνολικά δεκαεπτά βιβλία, που χαρακτηρίζονταν από έντονα χρώματα, άγρια ζώα, εξωτικά τοπία και παιχνίδια που είχαν στόχο να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.

Δυστυχώς, η μοίρα δε στάθηκε γενναιόδωρη με το ζευγάρι: το 1943, σε ηλικία 26 ετών, ο Jaap Kloot εκτελέστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία, ενώ η Galinka Ehrenfest επέζησε από τον πόλεμο, όμως απέβαλε όταν ήταν έγκυος στο παιδί του Kloot. Μετά τον πόλεμο δραστηριοποιήθηκε ως διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, ειδικευόμενη σε παιδικά δωμάτια, και πέθανε σε ηλικία 69 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα