Πασχαλινό μενού

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Στρώνουμε τραπέζι πασχαλινό για τους κοντινούς μας ανθρώπους, με όλα τα παραδοσιακά και τα νόστιμα, με μικρά τουίστ δημιουργικότητας και γιορτινή διάθεση.

Πολύχρωμη σαλάτα με ραπανάκια και βραστά αυγά

Μια απλή και δροσερή σαλάτα, με όλες τις πρασινάδες και τα μυρωδικά της άνοιξης, χωρίς περιττά υλικά μόνο με ένα αρωματικό λαδόξυδο και δυο τρία βραστά

αυγά.

ΥλικάΠρασινάδες διάφορες (μαρούλι, ρόκα, λόλα πράσινη και κόκκινη, σπανάκι)2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με το πράσινο μέροςΦύλλα από μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, άνηθο κλπ2-3 ραπανάκια σε λεπτές φετούλεςΓια την αρωματική βινεγκρέτ:¾ φλιτζανιού ελαιόλαδοΞύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι2 κ.σ. χυμό λεμονιού1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι1 κ.σ. σούπας ξύδι λευκό1 κ.γ. πετιμέζι ή μέλι1 κ.γ. κοφτό μουστάρδααλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε τη βινεγκρέτ μας χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαζάκι με καπάκι. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε ό,τι μας λείπει.Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τις πρασινάδες μας. Τις κόβουμε με τα δάχτυλα σε μέτρια κομμάτια και τις ανακατεύουμε μέσα σε ευρύχωρη σαλατιέρα.Προσθέτουμε τα φύλλα των αρωματικών, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα ραπανάκια και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα.Την τελευταία στιγμή αλατίζουμε τη σαλάτα, περιχύνουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα στο τραπέζι.

Τζατζίκι με παντζάρι

Ένα διαφορετικό και ιδιαίτερα δροσερό τζατζίκι σε έντονο κόκκινο-μωβ χρώμα στο οποίο προσθέτουμε πολτό από βρασμένο παντζάρι και μπόλικο δυόσμο!

Υλικά500γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες λιπαρών1 μεγάλο παντζάρι ή 2 μικρά, ψημένο στον φούρνο1-2 σκελίδες σκόρδο1-2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό100γρ. αγγούρι (χωρίς τα σποράκια και τη φλούδα)50ml ελαιόλαδοαλάτι, λευκό πιπέριμέντα ή δυόσμο ψιλοκομμένοΕκτέλεσηΤρίβουμε το αγγούρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στύβουμε με το χέρι. Το αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι του τσαγιού.Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τo παντζάρι μαζί με το σκόρδο και 1 κουταλιά από το ξύδι στον πολυκόφτη. Το μεταφέρουμε σε μπολ.Ανακατεύουμε στον πολτό του παντζαριού το γιαούρτι, το ξυσμένο αγγούρι, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αν είναι απαραίτητο διορθώνουμε με επιπλέον ξύδι και αλατοπίπερο.Το αφήνουμε στο ψυγείο να ανακατευτούν τα αρώματα και το σερβίρουμε σε δόσεις σε μπολ για να είναι πάντα δροσερό.

 

Πίτα του Πάσχα (Torta pasqualina) 

Με έμπνευση από τη Ιταλία και συγκεκριμένα από μια αλμυρή πίτα που φτιάχνουν το Πάσχα με γέμιση από σπανάκι, ρικότα κι αυγά θα φτιάξουμε τη δική μας πασχαλινή πίτα αντικαθιστώντας τα ιταλικά με ελληνικά τυριά.

Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 28εκ.Για τη ζύμη150γρ. μείγμα ελαιολάδου και ηλιέλαιου ή σκέτο ηλιέλαιο150γρ. νερό χλιαρό1 φακελάκι μαγιά στιγμής1 κ.γ. αλάτι400γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το ζύμωμαΓια τη γέμιση½ κιλό σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο250γρ. ανθότυρο πατημένο με το πιρούνι50γρ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα1 κ.σ. αλεύρι4 αυγάαλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΔιαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής. Προσαρμόζουμε τους γάντζους και προσθέτουμε το λάδι.Βάζουμε την κουζινομηχανή σε λειτουργία και ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και κάπου στο ενδιάμεσο το αλάτι. Όταν η ζύμη ξεκινήσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου σταματάμε το ζύμωμα.Αλευρώνουμε τον πάγκο και βγάζουμε εκεί πάνω τη ζύμη. Την αλευρώνουμε ελαφρά από πάνω και της κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμη με τα χέρια. Όταν η ζύμη γίνει εντελώς λεία την αφήνουμε στην άκρη κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον άνηθο, αλατίζουμε και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε μπολ.Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το ανθότυρο, το αλεύρι, το ένα από τα αυγά ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση. Την αφήνουμε στην άκρη.Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία νοητά μέρη. Κόβουμε το ένα τρίτο από αυτή, το κάνουμε μπάλα και το αφήνουμε στην άκρη.Το υπόλοιπο το κάνουμε μπάλα και το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα σε χοντρό φύλλο. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενο πάτο. Ντύνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του.Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση την ισιώνουμε και με την ανάποδη ενός κουταλιού κάνουμε τρία βαθουλώματα στη γέμιση. Σπάμε μέσα στο καθένα από ένα αυγό.Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα και σκεπάζουμε την πίτα. Βρέχουμε τις άκρες και τις τσιμπάμε να κλείσουν.Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

Αρνάκι μπούτι με πατατούλες μπίρα και δεντρολίβανο

Ο οβελίας δεν είναι για όλους και για παντού. Στην πόλη αλλά και στο χωριό το αρνάκι είναι εξίσου απολαυστικό, ψημένο στον οικιακό μας φούρνο.

Υλικά1 ή 2 μπουτάκια αρνίσια4 σκελίδες σκόρδο σε μπαστούνια125γρ. βούτυρο σε κυβάκια2-3 λεμόνια χυμό και ξύσμα1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο σε φουντάκια1 ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο1 κουτάκι μικρό μπίρααλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΣτεγνώνουμε το αρνί από την υγρασία με ένα χαρτί κουζίνας και με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τρύπες σε διάφορα σημεία του ψαχνού.Κόβουμε το σκόρδο σε μπαστούνια και τα ανακατεύουμε με αλατοπίπερο σε ένα μπολάκι και τα βάζουμε στις τρύπες που κάναμε στο αρνί. Σε μερικές από αυτές βάζουμε και φουντίτσες από δεντολίβανο.Αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε το αρνί σε ταψί και προσθέτουμε λίγη μπίρα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC για 1 ώρα.Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους, τις αλατοπιπερώνουμε, τους προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και λίγο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο.Βγάζουμε το αρνάκι από τον φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες και το υπόλοιπο βούτυρο.Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδοψηθεί το φαγητό.

Γλυκιά τυρόπιτα Σύρου με αρώματα λεμονιού

Παραδοσιακή συνταγή της Σύρου που θυμίζει σιφνέικη μελόπιτα. Εδώ με πλούσια αρώματα λεμονιού, σαν επιδόρπιο του γιορτινού τραπεζιού!

Υλικά για 1 μεγάλο ταψί1 κιλό μυζήθρα ή γλυκιά τυροβολιά Σύρου5 μεγάλα ή 6 μέτρια αυγά ελαφρώς χτυπημέναΧυμό από 1 λεμόνι2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού350γρ. ζάχαρη1 κ.σ. κανέλα1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ2-3 κ.σ. μέλι3-4 κ.σ. αλεύριβούτυρο και αλεύρι για το ταψίΕκτέλεσηΤρίβουμε την αμυγδαλόψιχα στον πολυκόφτη.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύουμε σε βαθιά λεκάνη με μίξερ χειρός το τυρί, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.Προσθέτουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι και την κανέλα. Εάν είναι πολύ αραιό το μείγμα προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα του τυριού και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει λίγο, οπότε την περιχύνουμε με το μέλι το οποίο προηγουμένως έχουμε ζεστάνει ελαφρά για να είναι πιο ρευστό.

The post Πασχαλινό μενού appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα