Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ενισχύοντας την Συνείδηση για Πράσινες Πρακτικές

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ενώ καθιερώθηκε το 1972 ώστε να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον.

Άλλωστε, όπως από καιρό έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων συνιστούν υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο είδος. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις αλλαγές μαζί

με τα προβλήματα που φέρνουν είναι ήδη φανερές και έχουν συντελεστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που από μόνο του είναι ανησυχητικό!

Προφανώς, επειδή η ποιότητας ζωής, αλλά και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, συνετό είναι όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να υιοθετήσουμε καλύτερες καθημερινές συνήθειες και πρακτικές.

Οι Δράσεις μας

Ως Κωτσόβολος δίνουμε τεράστια σημασία στο περιβάλλον και υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια τα εθνικά προγράμματα με έντονο αντίκτυπο στην κοινωνία. Ειδικότερα:

Το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή είναι εδώ

Είναι το τελευταίο από τα μεγάλα προγράμματα ανακύκλωσης, αλλά και αντικατάστασης παλαιότερων ηλεκτρικών συσκευών ευρείας χρήσης (ψυγεία – ψυγειοκαταψύκτες, κλιματιστικά και θερμοσίφωνες) με καινούργιες που είναι γενικά πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά κυρίως καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, προστατεύοντας έτσι και την τσέπη σου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς την σχετική ιστοσελίδα πατώντας εδώ, ενώ αυτή την εποχή ξεκίνησαν οι αιτήσεις για αντικατάσταση του παλιού σου θερμοσίφωνα με νέο ηλιακό.

Ανακύκλωση στα καταστήματα Κωτσόβολος

Ο Κωτσόβολος προσφέρει ένα δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης που μπορείς να αξιοποιήσεις. Για την ακρίβεια σε κάθε κατάστημα Κωτσόβολος υπάρχει ένας ειδικός κάδος ανακύκλωσης όπου μπορείς να τοποθετήσεις τις παλιές σου συσκευές. Για παράδειγμα, μικρές οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις και οθόνες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, μπαταρίες και μελάνια.

Παράλληλα, με αγορά και παράδοση κατ’οίκον ψυγείου, κουζίνας ή κλιματιστικού και εφόσον το επιθυμείς, μπορείς να παραδώσεις την παλιά σου, αφού έχεις πρώτα ενημερώσει κατά την αγορά της νέας συσκευής ότι έχεις στην κατοχή σου και συσκευή προς ανακύκλωση.

Επίσης, γίνεται να παραδώσεις από το σπίτι σου τις παλιές μεγάλες συσκευές σου με μηδενικό κόστος, χωρίς καν να απαιτείται η αγορά μίας νέας συσκευής, απλά καλώντας στο τηλέφωνο 2102899999.

Γενικά, με αυτό το δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης του Κωτσόβολου μπορείς να ανακυκλώσεις οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, εύκολα, απλά, οικολογικά! Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από το 2008 και έχει οδηγήσει στην ανακύκλωση πάνω από 1,5 εκατομμύριο συσκευές.

Επιπλέον, ως εταιρεία ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους μας να συμμετάσχουν μέσα από ένα σύστημα ανακύκλωσης πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου εντός των καταστημάτων, γραφείων, αλλά και αποθηκών μας.

Ενεργειακό αποτύπωμα καταστημάτων

Πέρα από τα προηγούμενα και την εσωτερική ανακύκλωση, ο Κωτσόβολος έχει φροντίσει ώστε να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα των καταστημάτων του μέσα από απλές κινήσεις, όπως είναι η αλλαγή λαμπτήρων, ο εργονομικός σχεδιασμός και κατάλληλος φωτισμός, η μόνωση και η σωστή χρήση του κλιματισμού.

Αξιοποίησε το site μας για πιο οικολογικές αγορές

Φυσικά, μπορείς μέσα από το site μας όχι μόνο να κάνεις αγορές, αλλά και να πραγματοποιήσεις έρευνα αγοράς με πιο «οικολογικά» κριτήρια. Δηλαδή, πέρα από την αναζήτηση των προϊόντων και των χαρακτηριστικών τους, στα αριστερά κάθε σελίδας ανά κατηγορία υπάρχουν φίλτρα που συνδέονται για παράδειγμα με την ενεργειακή κλάση.

Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, πρόκειται για ένα δείκτη κατανάλωσης και περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες από το A+++ (το καλύτερο) έως και το D που αντιπροσωπεύονται αντίστοιχα με χρωματική κλίμακα από σκούρο πράσινο (μέγιστη ενεργειακή απόδοση) μέχρι κόκκινο (ελάχιστη απόδοση). Για περισσότερες πληροφορίες δες παρακάτω το βίντεο. Οι A+++ συσκευές είναι λίγο πιο ακριβές κατά την αγορά, αλλά γρήγορα κάνεις απόσβεση, εξοικονομείς χρήματα και προστατεύεις και το περιβάλλον.

Ενδεικτικά δες τέτοια προϊόντα για κλιματιστικά, ψυγεία, πλυντήρια και κουζίνες.

Γενικά πως μπορείς να βοηθήσεις ως συνειδητοποιημένος πολίτης μέσα από την καθημερινότητά σου

Πέρα από τη σωστή επιλογή οικοσκευών και άλλων προϊόντων, μπορείς πραγματικά με απλές κινήσεις να κάνεις μεγάλη διαφορά.

Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να παρασύρεσαι από την κουλτούρα υπερκατανάλωσης και να επενδύεις μόνο σε ό,τι έχεις ανάγκη.

Ύστερα, προσπάθησε να μειώσεις τη χρήση πλαστικού και χαρτιού όπου αυτό είναι εφικτό. Έχε στο μυαλό σου την ανακύκλωση και προτίμησε υφασμάτινες ή βιοδιασπώμενες τσάντες για τα ψώνια σου.

Επιπλέον, μη σπαταλάς τρόφιμα και δες αν μπορείς να προσφέρεις σε κομποστοποίηση.

Ακόμη, όπου μπορείς να αξιοποιήσεις μία ψηφιακή υπηρεσία για να γλιτώσεις χαρτί ή άσκοπη μετακίνηση να το κάνεις. Ειδικά για το χαρτί, ψάξε για δοχεία μελάνης και γραφίτη που έχουν ανακατασκευαστεί ή προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά, επίλεξε προμηθευτή που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής των δοχείων ή να προτιμάς εκτυπωτές που ευνοούν την επαναχρησιμοποίηση, όπως είναι τα μοντέλα Epson Ecotank.

Γενικά, να προτιμάς οικολογικά μέσα μεταφοράς όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα ή scooter και να μην είσαι απόλυτα εξαρτημένος από το αμάξι σου.

Επιπρόσθετα, εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να αξιοποιήσεις την καλοκαιρία της χώρας μας.

Ειδικά για το ρεύμα, αντικατάστησε τις λάμπες πυρακτώσεως με έξυπνες λάμπες LED και μην αφήνεις συσκευές σε αναμονή. Δες αν ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου έστω συνδυαστικά με ένα κλιματιστικό.

Τέλος, μπες στη λογική του Smart Home με έξυπνες διασυνδεδεμένες συσκευές, όπου από το κινητό σου θα έχεις πλήρη αναφορά και έλεγχο.

The post Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ενισχύοντας την Συνείδηση για Πράσινες Πρακτικές appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα