Όσπρια αλα ελληνικά

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οσπρίων στις 10/2 θυμόμαστε 4 πατροπαράδοτες κι αξεπέραστες συνταγές.

Φασολάδα

Η φασολάδα δεν είναι μόνο το εθνικό μας φαγητό, είναι κι ένα πιάτο που μιλά στην ψυχή μας τα κρύα χειμωνιάτικα μεσημέρια και βράδια. Σηκώνει πολύ ψωμί, φέτα, ελιά και καλή παρέα.

Υλικά για 6 άτομα500 γρ. φασόλια μέτρια1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο2 καρότα μέτρια σε φέτες1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομμμάτια1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας4-5 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο½ φλιτζάνι
ελαιόλαδοαλάτι, πιπέριπάπρικα1 πιπεριά πράσινη καυτερή ή 1 πιπερίτσα τσίλι σε ροδέλες, χωρίς τα σποράκια (προαιρετικά)

ΕκτέλεσηΑπό την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό να βράσουν άλλα 10 λεπτά. Αλλάζουμε για τρίτη και τελευταία φορά το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά με φρέσκο νερό να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να τα αλατίσουμε. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ξεχωριστό τηγάνι με το μισό λάδι το κρεμμύδι, τα καρότα και την πιπεριά.Όταν μαλακώσουν τα φασόλια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σύβραση με τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας, την πάπρικα, το ψιλοκομμένο σέλινο και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να ψηθούν καλά τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.

Tip: Αν θέλουμε τη φασολάδα μας λευκή, απλώς παραλείπουμε τον πελτέ της ντομάτας ακολουθώντας όλα τα υπόλοιπα βήματα.

Σούπα φακές

Αν θέλετε τη σούπα σας εντελώς κλασική, παραλείψτε τα προαιρετικά υλικά. Σε κάθε περίπτωση, συνοδέψτε με καλό ψωμί, φέτα κι ελιές.

Υλικά για 6 άτομα500 γρ. φακές150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο2-3 σκελίδες σκόρδο1 καρότο σε κυβάκια, προαιρετικά1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη2-3 κλωνάρια σέλερι σε φετούλες (προαιρετικά)1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια (προαιρετικά)½ κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά)2 φύλλα δάφνης2-3 κουτ. σούπας ξύδιαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε ένα κατσαρόλι με νερό να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.Στο μεταξύ σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σκόρδο κι όλα τα υπόλοιπα λαχανικά (πλην της ντομάτας) μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κύμινο το ρίχνουμε μαζί με τα λαχανικά στην κατσαρόλα.Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Τις φέρνουμε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα.Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό από τον βραστήρα να τις σκεπάσει και να τις ξεπεράσει δυο δάχτυλα.Βράζουμε τι φακές για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τips: Για ένα τέλειο χύλωμα, βγάζουμε από την κατσαρόλα μια κουτάλα φακές και λαχανικά, τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη κι επιστρέφουμε τον πολτό στη σούπα να πάρουν μια βράση μαζί.

Ρεβιθάδα

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το ψήσιμο της ρεβιθάδας στον φούρνο, μεταφέροντας τα βρασμένα ρεβίθια με τη σύβραση σε γάστρα και προσθέτοντας τους, το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Το αλεύρι και το λεμόνι θα τα προσθέσουμε προς το τέλος.

Υλικά για 6 άτομα½ κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο150 γρ. ελαιόλαδο2 φύλλα δάφνης2 πρέζες ρίγανη1 κουτ. σούπας αλεύρι2 λεμόνια χυμός και ξύσμα από 1αλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για καμιά ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σύβραση: Σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 2 λεπτά να μελώσουν.Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν και μείνουν στην κατσαρόλα με λίγο νερό, προσθέτουμε τη σύβραση, αλάτι, πιπέρι και λίγο επιπλέον νερό. Αφού πάρουν μια δυο βράσεις, τους προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, τη δάφνη, τη ρίγανη και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν τα ρεβίθια μέχρι να χυλώσει η ρεβιθάδα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό στο ενδιάμεσο.Στο τέλος διαλύουμε το αλεύρι στον χυμό λεμονιού μαζί με λίγο κρύο νερό, κι αφού περάσουμε το μείγμα από σουρωτήρι, το προσθέτουμε στη σούπα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε και δίνουμε μια τελευταία βράση στη σούπα ώστε να χυλώσει όμορφα. Τη σερβίρουμε ζεστή.

Φάβα κλασική

Η φάβα της ταβέρνας, παντρεμένη με κρεμμύδι, κάππαρη, λεμόνι κι ελαιόλαδο είναι αξία αξεπέραστη και πάντα επίκαιρη.

Υλικά για 4 άτομα:½ κιλό φάβα Φενεού, Φαρσάλων, Σχοινούσας, Σαντορίνης κλπ1 κρεμμύδι ολόκληρο1 καρότοαλάτι½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμαΚρεμμύδι σε λεπτές φέτεςκάππαρηΕλαιόλαδοΛεμόνι

ΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε και ξεπλένουμε τη φάβα. Τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται να τη σκεπάζει και να την ξεπερνάει τουλάχιστον δύο δάχτυλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα 4, το μισό ελαιόλαδο και το καρότο κομμένο σε χοντρές ροδέλες.Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει η φάβα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και ξαφρίζοντάς την με τρυπητή κουτάλα όταν χρειάζεται. Συμπληρώνουμε νερό αν είναι απαραίτητο.Αλατίζουμε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Για να γίνει βελούδινη την πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ κι αφήνουμε να κρυώσει εκτός φωτιάς.Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτα ή πιατέλα συμπληρώνοντας από πάνω με λεπτοκομμένα κρεμμύδια και κάππαρη. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σερβίρουμε συνοδεύοντας με λεμόνια κομμένα στα τέσσερα.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: βραστήρας, φούρνος, πολυκόφτης, ραβδομπλέντερ, κατσαρόλα.

The post Όσπρια αλα ελληνικά appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα