Brunch vs Δεκατιανό: Ο ορισμός οι ομοιότητες και οι διαφορές τους.

Δεκατιανό ή κολατσιό στην Ελλάδα λέμε το μικρό ενδιάμεσο γεύμα που τρώμε κατά τις 10 το πρωί, μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού δηλαδή, το οποίο είναι μικρό κι ελαφρύ ώστε να μπορούμε να φάμε και το μεσημεριανό μας χωρίς να πέσουμε σε υπερβολές. Αυτό φυσικά αφορά έναν άνθρωπο που πιάνει δουλειά νωρίς το πρωί, άρα παίρνει το πρωινό του γύρω στι 7, αλλά και τα μικρά παιδιά που τρώνε το κολατσιό τους στο διάλειμμα του σχολείου ή στο σπίτι αν δεν έχουν σχολείο. Μιλάμε δηλαδή για το δεύτερο από τα 5 γεύματα που προτείνουν οι διαιτολόγοι

(πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό). Τι μπορεί να είναι αυτό το δεκατιανό; Ένα κουλούρι, ένα τοστ ή κάποιο σάντουιτς, ένα φρούτο, κάποιο smoothie, γιαούρτι με φρυγανιά ή μέλι, μια χούφτα ξηροί καρποί, μια μπάρα δημητριακών, ένα κομμάτι πίτα, τάρτα ή κέικ, 1-2 μπισκότα, παξιμάδι με τυρί, κλπ.

Το brunch μπορεί να εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καθεστώς και στην Ελλάδα, ενώ τα μαγαζιά (εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία) που σερβίρουν brunch αυξάνονται εντυπωσιακά. Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ξενόφερτο όρο ο οποίος προέρχεται από την ένωση του breakfast και του lunch. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ενδιάμεσο γεύμα που σερβίρεται από τις 12 και μετά, μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος. Δεν είναι τόσο μικρό όσο το δεκατιανό κι επί της ουσίας ενώνει τα δύο γεύματα σε ένα. Συνήθως το τρώμε όταν ξυπνάμε αργά το Σάββατο ή την Κυριακή, εντός ή εκτός σπιτιού όταν δεν μπορούμε να φάμε ούτε πρωινό, μα ούτε και μεσημεριανό γιατί είναι αργά για το πρώτο και νωρίς για το δεύτερο. Εδώ δεν μιλάμε για ένα τσιμπολόγημα όπως το δεκατιανό όπου τρώμε κάτι μικρό για να μας κόψει την πείνα μέχρι να φάμε μεσημεριανό. Το brunch είναι πολύ πιο πλούσιο γεύμα, θυμίζει πρωινό μπουφέ σε ξενοδοχείο μόνο που μας καλύπτει και σαν μεσημεριανό. Τι μπορεί να περιλαμβάνει; Αλμυρές και γλυκές προτάσεις. Αυγά μαγειρεμένα με όλες τις δυνατές εκδοχές τους, διαφόρων ειδών ψωμιά και κρουασάν, τυριά κι αλλαντικά, ψητά λαχανικά, πίτες, τάρτες, σαλάτες, τηγανίτες, λουκουμάδες ή πανκέικς, κρέπες, κέικ, μπισκότα, γλυκές κρέμες (πχ ρυζόγαλο), φρούτα και φρουτοσαλάτες. Συνοδεύεται με καφέ, χυμούς, ακόμη και κρασί.

Συγκρίνοντας τα δύο αυτά γεύματα βλέπουμε ότι έχουν τόσες ομοιότητες όσες και διαφορές. Το πιο βασικό όμως είναι πως το δεκατιανό είναι ένα καθημερινό μικρό και λιτό γεύμα που χωρίζει το πρωινό από το μεσημεριανό, ενώ το brunch ένα πλούσιο γεύμα του Σαββατοκύριακου και των Αργιών που τα ενώνει. Το πρώτο το τρώμε συνήθως μόνοι και στα γρήγορα, στον δρόμο, στο γραφείο, στο σχολείο ή στο σπίτι, το δεύτερο εμπεριέχει μια κοινωνικότητα αφού είναι αφορμή για έξοδο σε κάποιο μαγαζί με την παρέα ή κάλεσμα στο σπίτι, άρα θέλει τον χρόνο του.

The post Brunch vs Δεκατιανό: Ο ορισμός οι ομοιότητες και οι διαφορές τους. appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα