Το εθνικό κεφάλαιο που δημιούργησε η πανδημία. Γράφει ο Μάξιμος Σενετάκης

Όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν τόσο η ζωή μας επανέρχεται στην κανονικότητα. Και αυτή είναι η πραγματικότητα!

Ολοένα και λιγότερο μιλάμε για την πανδημία. Όποιος εμβολιάστηκε προχωρά παρακάτω. Δεν αναλώνεται στις γνωστές συζητήσεις και αναζητήσεις, περί των πιθανών (αλλά μάλλον απίθανων) “παρενεργειών” του εμβολίου. Προσέχει, αλλά όμως συμμετέχει κανονικά σε κάθε κοινωνική, οικονομική δραστηριότητα. Με απλά λόγια παίρνει πίσω την ζωή του. Γίνεται παράδειγμα (ίσως και κίνητρο) για τους επιφυλακτικούς να διαπιστώσουν κι εκείνοι ότι μπορούν ακίνδυνα να πάρουν πίσω τη ζωή τους.

Του Μαξίμου

Σενετάκη *

Ωστόσο, παρότι βρισκόμαστε ακόμα σε ένα στάδιο μετάβασης έως το χτίσιμο του τείχους ανοσίας και της οριστικής εξάλειψης του κινδύνου, μπορούμε να συνάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για το προσεχές μέλλον.

Το πρώτο είναι ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στις κατευθύνσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του “αόρατου εχθρού”. Ο βασικός λόγος που συνέβη αυτό αποτυπώνεται σε μια λέξη: εμπιστοσύνη. Το κράτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και οι πολίτες έδειξαν ότι μπορούν ξανά να το εμπιστευτούν όχι μόνο διότι έχουν πειστεί για τον κίνδυνο, αλλά και γιατί έχουν πειστεί για την ορθότητα του σχεδίου αντιμετώπισης του κινδύνου.

Και εδώ οδηγούμαστε στο δεύτερο συμπέρασμα. Μετά από πολλά χρόνια το κράτος επέδειξε υψηλά αντανακλαστικά αποτελεσματικότητας. Έδειξε πως διαθέτει αποθέματα ικανότητας στη διαχείριση πολύπλοκων καταστάσεων. Απλά χρειαζόταν μια μεθοδική και συνετή ηγεσία όχι μόνο για να τα αναδείξει και να τα αξιοποιήσει την πιο κρίσιμη στιγμή, αλλά και να τα ενισχύσει με νέα. Και πράγματι, μέσα στη πανδημία είδαμε να επιταχύνονται διαδικασίες εκσυγχρονισμού του κράτους που για χρόνια έμεναν στα λόγια.

Αυτή η νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη δημιουργεί, κατά τη γνώμη μου, ένα ισχυρό εθνικό κεφάλαιο, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην εκπλήρωση της επιθυμίας (στόχου) που είχαμε εξαρχής θέσει. Δηλαδή να μετατρέψουμε την πανδημία σε ευκαιρία.

Για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί πράγματι και οι πολίτες (ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι) θα το αισθανθούν στην καθημερινότητα και στην τσέπη τους, θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο αξιοπιστίας που δημιουργήσαμε, αλλά να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.

Και νομίζω ότι αυτό κάνουμε. Η Επιχείρηση Ελευθερία ήταν μαζί η μεγάλη πρόκληση και το καταλυτικό τεστ. Μας έδειξε ότι μπορούμε να αναδιοργανώσουμε το ελληνικό κράτος. Και απέδειξε την ορθότητα της μεθοδολογίας μας.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις Ελευθερίας. Το ελληνικό κράτος μεταρρυθμίζεται και εκσυγχρονίζεται σε όλα τα επίπεδα. Κάποιες μεταρρυθμίσεις, φαίνονται και ακούγονται. Κάποιες άλλες λιγότερο.

Όλες όμως εξυπηρετούν ένα στόχο. Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης Πολίτη και Πολιτείας.

Ο πολίτης, με οποιαδήποτε ιδιότητα, ανάγκη ή αίτημα πρέπει να βρίσκει λύση γρήγορα και αποτελεσματικά από τις αρχές. Και οι αρχές πρέπει να είναι εξυπηρετικές προς τον πολίτη, φιλικές στο επιχειρηματία, βοηθητικές στον αδύναμο.

Με ένα κράτος ικανό να υλοποιεί πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με ένα κράτος ικανό να επιτελεί τον εποπτικό, ελεγκτικό και στρατηγικό του ρόλο ικανοποιούμε επιτέλους ένα διαχρονικό αίτημα των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων του τόπου. Και μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών.

Αυτό είναι λοιπόν το μήνυμα αισιοδοξίας που εκπέμπεται και ήδη λαμβάνεται.

* Ο κ. Μάξιμος Σενετάκης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

The post Το εθνικό κεφάλαιο που δημιούργησε η πανδημία. Γράφει ο Μάξιμος Σενετάκης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα