Το ενεργειακό deal με τα Σκόπια, η ενόχληση της Σκλαβενίτης και ο προβληματισμός στην Coca Cola

Σε φάση υλοποίησης περνάει το λατομείο στο Κορωπί. Με την πρεμιέρα της εφαρμογής της νέας εθνικής νομοθεσίας από 1η Φεβρουαρίου, τα 4 αδειοδοτημένα από τον Ελληνικό οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων εκσκαφών, που μετέχουν στη σύμπραξη, ξεκινούν τις εργασίες. Ανάμεσά τους θα δει κανείς και την ΑΝΑΚΕΜ , που διαθέτει ένα οργανωμένο πανελλαδικά διαρθρωμένο δίκτυο με 90 μονάδες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.Παλεύουν για καλύτερο deal και όλο και πληθαίνουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας
Σκοπίων. Στόχος είναι να δεσμευθεί το γειτονικό κράτος προκειμένου να παραλαμβάνει συγκεκριμένες ετήσιες ποσότητες από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται πως τα Σκόπια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή με ποσοστό 10% στον σταθμό, ενώ η συμμετοχή , αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα γίνει με αναλογική μείωση του ποσοστού που έχουν οι ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΣΦΑ, η Gaslog.Τι και αν φωνάζουν πως είναι όλα καλα; Μάλλον ο Σκλαβενίτης δεν χειροκροτά το νέο deal της e- food. Μπορεί επίσημα να διαρρέεται πως η νέα υπηρεσία της Εfood δεν «πειράζει» τη συνεργασία με την Σκλαβενίτης, ωστόσο η αλυσίδα σούπερ μαρκετ, έχει ενοχληθεί έντονα από αυτή την εξέλιξη, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο πως είναι θέμα χρόνου η συνεργασία του γνωστού retailer να επεκταθεί και με άλλες πλατφόρμες. Λογικό, καθώς όταν προσφέρει μέσω minimarkets 1000+ κωδικούς, και μέσω Σκλαβενίτη 3.000 κωδικούς, τότε του κόβεις πωλήσεις με τη νέα υπηρεσία.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπηρεσία minimarket, όπου η πλατφόρμα θα εμπορεύεται 1000 + κωδικούς ειδών mini market, τα οποία θα φέρνει στην πόρτα των καταναλωτών σε…25 λεπτά.Η Πίνδος αντέχει παρά την πανδημία, με τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται κατά 3% το 2020, ενώ η κερδοφορία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 1-1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πτώση στην κερδοφορία αναμένεται να είναι μεγάλη συγκριτικά με το 2019 καθώς οι πωλήσεις στα supermarkets και στα κατεψυγμένα θα πάρουν την κάτω βόλτα. Όμως οι πρώτοι δύο μήνες του 2021 «τρέχουν» με 15% και αυτό οδηγεί την εταιρεία σε επανενεργοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού και ανοίγουν το παράθυρο της αισιοδοξίας.Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση αλλά και στην αγορά η κατακόρυφη πτώση της αγοράς πετρελαιοειδών, όπου η κατανάλωση  υποχωρεί περισσότερο από 30% σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αποφασιστικά τις επιχειρήσεις του κλάδου, που πλέον πιέζονται ιδιαίτερα.Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Coca-Cola HBC AG στην Ελλάδα το 2020. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 20,6%, εξαιτίας του lockdown σε εστίαση και τουρισμό. Παρόλα αυτά, τα  ετήσια κέρδη της υποχώρησαν μόλις κατά 12,7% προσεγγίζοντας τα 414,9 εκ. Ευρώ! Η εταιρία σχεδιάζει να ανακτήσει το χαμένο της έδαφος μέσω above και below the line επικοινωνία.Πληροφορούμαι ότι ο Ιάσων Φωτήλας δεν τα πάει καθόλου καλά με τους συναδέλφους του που προσχώρησαν στη Ν.Δ. από το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη και εντάχθηκε στη ΝΔ το 2018. Βέβαια στην τότε απόφαση του έπαιξε ρόλο και η ημιδιαλυμένη  κατάσταση του κόμματος του και η τότε απόφαση Θεοδωράκη να τον διαγράψει.
Σήμερα έχει ενσωματωθεί πλήρως στη ΝΔ αλλά όπως πληροφορηθήκαμε ο εν λόγω βουλευτής με πολύ βαριά καρδιά συνομιλεί με όσους συνέπεσε στο Ποτάμι και σήμερα υπηρετούν από κυβερνητικές θέσεις. Προφανώς οι τελευταίοι τον είχαν …στολίσει αρκετά, όταν άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο και ο Ι.Φωτήλας το θυμάται…

The post Το ενεργειακό deal με τα Σκόπια, η ενόχληση της Σκλαβενίτης και ο προβληματισμός στην Coca Cola appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα