Το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά, τα κεφάλαια στην ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια και μεγάλη έξοδος από τη Ρωσία

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινούνται τα δημοσιογραφικά (κυρίως) γραφεία, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο Νταβός, προς προσέλκυση επενδύσεων. Οι εμπειρότεροι της πολιτικής, σχολίαζαν ότι κάποιοι διέρρευσαν τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός προκειμένου  να “καούν” οι κυβερνητικές αλλαγές στην παρούσα φάση, οι οποίες απ΄ότι φαίνεται θα επηρεάσουν και αρκετούς μεγαλόσχημους υπουργούς.

Εταιρεία από την Κύπρο πλειοδότησε στον διαγωνισμό για το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά,

με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για Έλληνα επιχειρηματία πίσω από την εταιρεία. Ο πλειστηριασμός διενεργήθηκε την Παρασκευή, 13 Μαΐου και το τίμημα ήταν περίπου 9 εκατ. ευρώ. Πάντως, έως την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να κατατεθούν τα υπόλοιπα χρήματα, δηλαδή περίπου 6,3 εκατ.ευρώ. Οι οφειλές του Λάκη Γαβαλά ξεπερνούν τα 100 εκατ.ευρώ σε τράπεζες και ταμεία. Πρόκειται για ακίνητο, που έχει τρία κτήρια και αποτελείται από δώδεκα αγροτεμάχια, σε μία έκταση συνολικού εμβαδού 31.585 τμ. Επισπεύδουσα τράπεζα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, για οφειλές άνω του 1 εκατ.ευρώ.

Συναντήσεις επί συναντήσεων στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για τον νέο πτωχευτικό. Στόχος είναι η λειτουργία ενδιάμεσου προγράμματος  μέχρι τη δραστηριότητα του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα έχει ψηφιστεί από τον Μάρτιο, και αφορά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ήδη, στο πρόγραμμα πάντως έχουν πάρει φωτιά οι αιτήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες.

Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση κεφαλαίων στην ενέργεια. Για το  δεύτερο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, ήδη Αμερικανοί και Αυστραλοί έχουν χτυπήσει την πόρτα του Κοπελούζου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, χωρίς όμως να έχει ωριμάσει καμία πρόταση. Εκτός από αυτό, το Repower EU, που θα ενισχύσει πράσινες επενδύσεις με 300 δισ. ευρώ έχει κινήσει το ενδιαφέρον ομίλων του εξωτερικού και εγχώριους παίκτες, που επιταχύνουν για τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για τους επενδυτές και τη χώρα, που μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο.

Στοιχεία, που έχει στην κατοχή του ο Γιάννης Στουρνάρας, δείχνουν αύξηση των κόκκινων δανείων στη χώρα μας. Δυστυχώς, οι φόβοι των τραπεζιτών, πως ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις θα δημιουργήσουν νέα γενιά κόκκινων δανείων, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια είναι τα πρώτα, που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία πως το προσεχές διάστημα θα επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά.

Τρεις μεγάλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο real estate, αναμένεται να
κάνουν εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών φέτος. Πρόκειται για την Dimand, την
Coco-Mat με την Μπλε Κέδρος και την Trade Estates του ομίλου Φουρλή. Κάτι, που
οδηγεί σε σημαντική ενίσχυση των εκπροσώπων της αγοράς ακινήτων. Οι εξελίξεις
τοποθετούνται έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, καθώς
τώρα, με την πτώση που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, δεν είναι η κατάλληλη
στιγμή για νέες εισαγωγές.

Χρεοκοπία για τη θυγατρική της στη Ρωσία Η θυγατρική της Google στη Ρωσία πρόκειται να κηρύξει χρεοκοπία μετά την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού της, καθώς δεν είναι σε θέση να πληρώσει προσωπικό και προμηθευτές. Την Τετάρτη 18 Μαΐου, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται χωρίς χρέωση, όπως η αναζήτηση στο διαδίκτυο, αλλά και το YouTube, θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα. Η θυγατρική της Alphabet Inc βρίσκεται υπό πίεση στη Ρωσία εδώ και μήνες, μετά την αποτυχία της να απομακρύνει περιεχόμενο το οποίο η Μόσχα θεωρεί παράνομο, αλλά και για τον περιορισμό συγκεκριμένων ρωσικών μέσων στο YouTube. Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι τώρα εμποδίσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες της εταιρείας.

Παράλληλα, ξεκίνησε η πρώτη φάση στην αλλαγή επωνυμίας της McDonald’s στην Ρωσία, μερικές ημέρες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από τη χώρα. Εργάτες απομάκρυναν τις εμβληματικές “Χρυσές Αψίδες” -σύμβολο της εταιρείας- από εστιατόριο των McDonald’s βόρεια της Μόσχας. Οι κίτρινες αψίδες βρίσκονταν έξω από το εστιατόριο στο Khimki, μια πόλη έξω από την Μόσχα. Δεν ήταν σαφές εάν και σε άλλα καταστήματα στη χώρα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση του logo της εταιρείας. Η αλυσίδα fast food πουλά τα εστιατόριά της στην Ρωσία σε έναν από τους τοπικούς δικαιοδόχους της, που θα τα λειτουργήσει υπό νέα επωνυμία, που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, δίνοντας τέλος σε τρεις και πλέον δεκαετίες παρουσίας στη χώρα. Το τίμημα της πώλησης δεν έχει γίνει γνωστό. Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε ότι η αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία και την Ουκρανία της κόστισε $127 εκατ. κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι δύο αγορές αντιπροσώπευαν το 9% των εσόδων της το 2021. Η εταιρεία διέθετε περίπου  850 εστιατόρια στην Ρωσία.

Αποχωρεί τέλος εξ ολοκλήρου από την Ρωσία και η Starbucks, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας στη χώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα της McDonald’s και άλλων εταιρειών.
Η Starbucks ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει πλέον, παρουσία στην Ρωσία, κλείνοντας τα 130 καταστήματά της στη χώρα, τα οποία αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας. Πρόκειται για αδειοδοτημένα καταστήματα, επομένως δεν τα λειτουργεί η ίδια η εταιρεία. Η Starbucks ανέφερε πως θα καταβάλει στους περίπου 2.000 Ρώσους εργαζομένους της μισθούς για έξι μήνες και θα τους βοηθήσει στην ανεύρεση νέων θέσεων εργασίας.  Στην τελευταία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία, δεν αποκάλυψε τις οικονομικές επιπτώσεις από την αναστολή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η Apple από την άλλη, επιθυμεί να  ενισχύσει την παραγωγή εκτός Κίνας, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την αυστηρή πολιτική του Πεκίνου κατά της πανδημίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Ινδία και το Βιετνάμ, όπου ήδη, πραγματοποιείται ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής της Apple, είναι μεταξύ των χωρών που εξετάζει πιο προσεκτικά η εταιρεία ως εναλλακτικές λύσεις για την Κίνα. Περισσότερο από το 90% των προϊόντων της Apple, όπως τα iPhones, τα iPads και οι φορητοί υπολογιστές MacBook, κατασκευάζονται στην Κίνα από εξωτερικούς συνεργάτες. Η μεγάλη εξάρτηση της Apple από τη χώρα αποτελεί πιθανό κίνδυνο λόγω της αυταρχικής κομμουνιστικής κυβέρνησης του Πεκίνου και των συγκρούσεών της με τις ΗΠΑ, ανέφεραν αναλυτές. Οποιαδήποτε κίνηση της Apple να δώσει έμφαση στην παραγωγή εκτός Κίνας, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης άλλων δυτικών εταιρειών, που εξετάζουν πώς να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα για την κατασκευή ή τις πρώτες ύλες. Πάντως χθες, η δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν που  υπονόησε ότι θα άρει ορισμένους περιορισμούς στις συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κίνα, έδωσε φτερά στη Wall Street που διψά για καλές ειδήσεις….

The post Το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά, τα κεφάλαια στην ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια και μεγάλη έξοδος από τη Ρωσία appeared first on The President.

Keywords
λακης γαβαλας, ρωσία, ρωσία, δανεια, εξοδος, ενεργεια, γιάννης στουρνάρας, εταιρεία, κυπρος, μαΐου, τραπεζες, lng, αλεξανδρουπολη, στουρναρας, νέα, real, αθηνα, μπλε, χρεοκοπια, θυγατρική, google, youtube, khimki, logo, food, apple, macbook, ηπα, president, χρηματιστηριο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, www.google.gr, www.youtube.com, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, γιάννης στουρνάρας, khimki, ηπα, ινδια, κινα, ουκρανια, πειραιως, πιεση, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, apple, lng, real, youtube, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, αιτησεις, βιετναμ, βορεια, βρισκεται, γινει, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, διψα, δηλωση, δωδεκα, δωσει, διαδικτυο, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εξι, επενδυσεις, εστιατορια, εταιρεία, ιδια, υπηρεσιες, υπολογιστες, θυγατρική, κεδρος, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, λογο, μαΐου, μηνες, μπλε, μικρο, μοσχα, νεα γενια, νταβος, πεμπτη, πληθωρισμος, πρασινη, πορτα, σχεδια, τρια, φτερα, χρηματιστηριο αθηνων, αγορες, αλυσιδα, εξαρτηση, εμφαση, food, χωρα, υπουργειο, logo, mat, macbook, πληροφοριες, president, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα