Οικονομική «ακτινογραφία» της Ρουμανίας: Καταθέσεις 40% περισσότερες από δάνεια. Του Γ.Παπαγεωργιάδη

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες υγείας μίας οικονομίας είναι σίγουρα αυτός των τραπεζικών καταθέσεων και δανείων. Έτσι, ενώ πχ στην Ελλάδα τα δάνεια είναι πολύ περισσότερα από τις καταθέσεις και τα κόκκινα δάνεια καλύπτουν μεγάλο τμήμα των καταθέσεων, στη Ρουμανία η κατάσταση είναι απολύτως αντίθετη. Καταθέσεις 40% περισσότερες από τα δάνεια, αύξηση καταθέσεων χωρίς διακοπή, ελάχιστα κόκκινα δάνεια και στήριξη της οικονομίας χωρίς υπερβολές. Επίσης, με ησυχία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας κατάφερε σε 12 χρόνια να μετατρέψει την πλειοψηφία των δανείων από δάνεια σε συνάλλαγμα, σε δάνεια σε τοπικό νόμισμα, προστατεύοντας την οικονομία από πιθανές συναλλαγματικές κρίσεις.

Του Γρηγόρη Π. Παπαγεωργιάδη*

Αύγουστος 2020: Καταθέσεις 80 δις Ευρώ, +14% σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, οι καταθέσεις στη χώρα αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 στα 389,67 δις Λέι (80,01 δις Ευρώ). Η αύξησή τους ήταν +1,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 και +14% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Οι καταθέσεις στο τοπικό νόμισμα αυξήθηκαν στα 251,17 δις Λέι (51,58 δις Ευρώ), αυξημένες κατά +12,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 56% των καταθέσεων αυτών και αύξησαν τη θέση τους κατά +12,9%, ενώ οι εταιρίες (με το 44% του συνόλου των καταθέσεων σε Λέι) αύξησαν τη θέση τους κατά +12,4%.

Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, «τρέχοντας» με +16,5%. Εκφρασμένες σε Λέι ανήλθαν στα 138,50 δις Λέι (28,43 δις Ευρώ). Τα νοικοκυριά που αντιπροσωπεύουν το 72% αυτών των καταθέσεων αύξησαν τη θέση τους κατά +16,2% σε έναν χρόνο, ενώ οι εταιρίες (με το 28% του συνόλου) αύξησαν τη θέση τους κατά +17,6%.

Δάνεια 56,36 δις Ευρώ, +3,7% σε έναν χρόνο

Την ίδια περίοδο τα δάνεια στην οικονομία ανήλθαν μόλις στα 274,49 δις Λέι (56,36 δις Ευρώ). Η αύξησή τους σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 ήταν κατά +0,9% και σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 κατά +3,7%. Με δεδομένο ότι τα δάνεια παραμένουν στα επίπεδα αυτά εδώ και πάνω από 5 χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι η εκρηκτική ανάπτυξη της Ρουμανίας δεν βασίστηκε σε δανεικά.

Τα δάνεια στο τοπικό νόμισμα αυξήθηκαν στα 187,84 δις Λέι (38,57 δις Ευρώ), αυξημένα κατά +6,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 61% των δανείων αυτών, ενώ οι εταιρίες το 39%. Με δεδομένο ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των δανείων (68%) έχουν δοθεί στο τοπικό νόμισμα, με όρους αρκετά αυστηρούς, ιδιώτες και επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους δεν διατρέχουν συναλλαγματικό κίνδυνο.

Τα δάνεια σε συνάλλαγμα μειώθηκαν, «πέφτοντας» κατά -1,5%. Εκφρασμένα σε Λέι μειώθηκαν στα 86,65 δις Λέι (17,79 δις Ευρώ). Τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 37% των δανείων αυτών και το ύψος τους μειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες κατά -8,2%, ενώ οι εταιρίες (με το 63% του συνόλου) αύξησαν τον δανεισμό τους σε συνάλλαγμα κατά +2,9%.

Γιατί οι Ρουμάνοι έχουν υγιές τραπεζικό σύστημα;

Αν ψάξει κάποιους τους λόγους για τους οποίους οι Ρουμάνοι έχουν καταφέρει να εξυγιάνουν απόλυτα το τραπεζικό τους σύστημα, θα βρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία:

Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο αρχαιότερος στη θέση του στον κόσμο, κ. Mugur Isarescu. Μεταξύ άλλων, αυτός ενορχήστρωσε την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τον εξορθολογισμό των δανειών έτσι ώστε να είναι λιγότερα από τις καταθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης δανείων για ιδιώτες, που μπορούν να πληρώνουν δόση μόνο το 30% του εισοδήματός τους.

Με δεδομένο ότι το εισόδημα των Ρουμάνων πολιτών καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη την τελευταία εξαετία, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν με δόση δανείου κάτω του 20% των εισοδημάτων τους.

Την ίδια ώρα, η φορολογία στη Ρουμανία ήταν και παραμένει πολύ χαμηλή, 1 – 3% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται τον μισθό τους μεταφορολογημένο (με flat tax 10%), κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν έχουν πληρώσει ποτέ τους Εφορία, ενώ ο «ΕΝΦΙΑ» στη Ρουμανία είναι 10 – 15 φορές χαμηλότερος από τον αντίστοιχο Ελληνικό.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι λογικό να έχουν οι Ρουμάνοι πλέον ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που έδωσε έμφαση στην αποταμίευση πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ένας από τους λόγους που η Ρουμανία θα σηκωθεί γρήγορα μετά την πανδημία είναι ακριβώς και το ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν έχει βαρίδια και «σκελετούς στη ντουλάπα». Ναι μεν δεν… «μοιράζει λεφτά στους περαστικούς», όμως από την άλλη πλευρά οι 30+ τράπεζες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα έχουν κερδίσει το στοίχημα της εμπιστοσύνης των πολιτών.

* Ο κ. Γρηγόρης Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE, που περιλαμβάνει και τη MORE Consulting, επί χρόνια μία εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιριών με έδρα το Βουκουρέστι. Ασχολείται τόσο με την ίδρυση εταιρίας στη Ρουμανία, όσο και με την πλήρη υποστήριξη μετά την έναρξη λειτουργίας. 

Μαζί με τον αδερφό του Ηλία έχουν επίσης εταιρία εξαγωγής ελληνικών βιολογικών φρουτολαχανικών, εταιρία συμβουλευτικής για φωτοβολταϊκά έργα, βιοαέριο και έργα περιβάλλοντος, εταιρία επενδυτικών συμβουλων ακινήτων και άλλα, πάντα στη Ρουμανία. 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού: 6979 339400, [email protected],

Συναντήσεις στην Αθήνα: 5 – 6 Νοεμβρίου

The post Οικονομική «ακτινογραφία» της Ρουμανίας: Καταθέσεις 40% περισσότερες από δάνεια. Του Γ.Παπαγεωργιάδη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα