Οι νέες επενδύσεις, η νίκη του ΟΤΕ επί της Vodafone, και η αποψίλωση της ΕΡΤ

Δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις άνω του €1,2 δισ. εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση “Investment in Data Centers in Greece” της Microsoft Hellas και την επένδυση “Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)” της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν

410 νέες θέσεις εργασίας. H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο περιοχές
εγκατάστασης εντός νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως. Το
επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των €976 εκατ. αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας.

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Vodafone κατά της αναβάθμισης των ταχυτήτων του σταθερού Internet από τον ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έτρεχε ο ΟΤΕ, και είχε ως στόχο τον διπλασιασμό της ταχύτητας σταθερού Internet. H Vodafone ανέφερε στα ασφαλιστικά πως υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού και ότι πιέζονται σημαντικά τα περιθώρια κέρδους. Οι δύο εταιρείες κλήθηκαν και η απόφαση της ΕΕΤΤ εξεδόθη την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες του BnB Daily, δεν έχει επιδοθεί στις εταιρείες, κάτι που αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αναβάθμιση του δικτύου των καταναλωτών και ο  ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας.

Nαυμαχία στις ακτοπλοϊκές. Από τη μία η MSC και από την άλλη η Moby Lines που διαχειρίζεται τις Μινωικές Γραμμές. Ιταλοί και οι δύο παίχτες, πέφτουν στη μάχη των τιμών και των προσφορών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως φέτος η κίνηση στην ακτοπλοϊα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και έτσι οι παίκτες αναμένουν να ρεφάρουν. Εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή δεν είναι άλλος από το αυξημένο κόστος καυσίμων. Κάτι που δεν δίνει τη δυνατότητα για μεγάλες προσφορές, για να μην επηρεαστεί το περιθώριο κέρδους. Η απόφαση του ναυτιλιακού κολοσσσού MSC να ενισχύσει την παρουσία του στην επιβατηγό ναυτιλία φαίνεται πως αποτελεί το έναυσμα για μια «μάχη» γιγάντων.

Ακόμα πιο κοντά και στην τυπική χρεοκοπία η MLS καθώς απαρτία στη συνέλευση των ομολογιούχων, για ακόμη μια φορά δεν επετεύχθη. Και όχι μόνο αυτό αλλά επαναληπτική γενική συνέλευση δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς το ποσοστό των ομολογιούχων που υπέβαλαν βεβαιώσεις δέσμευσης δεν επιτρέπει την απαρτία για επαναληπτική με βάση το ΚΟΔ. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως στο προσεχές διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις καθώς θα υπάρχουν αποφάσεις δικαστικές από ομολογιούχους που είχαν στραφεί κατά της διοίκησης. Αυτονόητο πως η ύπαρξη λευκού ιππότη που ευαγγελιζόταν η διοίκηση της MLS, δεν προχώρησε.

Επεκτείνεται το HHG στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν αναπτύσσει ταχύτητα διαγωνιστικά κέντρα την Αθήνα, όπως στην Γλυφάδα, στον Πειραιά, στην Κηφισιά και το Περιστέρι. Όλα αυτά βέβαια, ενώ όπως μαθαίνει η στήλη αναμένεται να επεκταθεί η HHG και εκτός Αττικής. Άμεσα; Μέσα στο έτος.

Λίγο η πράσινη μετάβαση, λίγο το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών οδηγούν τον κλάδο της ενέργειας σε κινητικότητα. Κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με πληροφορίες να αναφέρουν πως μεγάλη εισηγμένη έχει δεχτεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Funds και θεσμικοί βλέπουν ευκαιρίες στο ελληνικό ταμπλό, όπως στην Τέρνα Ενεργειακή…

Άλλο ένα σημαντικό στέλεχος αποχωρεί από τη ΕΡΤ με προορισμό το Open. Μετά από θητεία δύο ετών, η Γενική Διευθύντρια Marketing της δημόσιας τηλεόρασης, Κωνσταντίνα Κουτρούλη, αποφάσισε να αποχωρήσει από το Ραδιομέγαρο ζητώντας τη μη ανανέωση της θητείας της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Κ. Κουτρούλη ανακοινώθηκε σε σύσκεψη μεταξύ των Γενικών Διευθυντών της ΕΡΤ πριν λίγες ημέρες. Η Γ. Διευθύντρια Marketing της ΕΡΤ θα αποχωρήσει από τη δημόσια τηλεόραση στο τέλος Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδέχθηκε πρόταση συνεργασίας για να αναλάβει ανάλογο πόστο στο Open. Είναι το τρίτο κατά σειρά στέλεχος που μετακινείται στο κανάλι του Κορωπίου, προερχόμενο από τη δημόσια τηλεόραση. Προηγήθηκαν η σημερινή Διευθύντρια Προγράμματος του Open, Χρύσα Μασούρου, καθώς και η Ελένη Θώδου, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης και Έρευνας.

Η Κωτσόβολος, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό υποστήριξης ταχέως
αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων Endeavor Greece, παρουσίασαν, στις 13 Απριλίου, το
πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο
του retail «Rise Up Innovation Program». Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν
στρατηγική καθοδήγηση από υψηλόβαθμα στελέχη, έρχονται σε επαφή με επενδυτές
παγκοσμίως που ενδιαφέρονται για τον κλάδο του retail και λαμβάνουν πληροφορίες
και insights των τάσεων του λιανεμπορίου και της τεχνολογίας.

Τη συνεργασία της με το Meteo.gr εγκαινίασε η Rakuten Viber, στο πλαίσιο της
οποίας προσφέρει στους χρήστες ένα εξατομικευμένο δελτίο καιρού. Σύμφωνα
με την παγκόσμια στρατηγική του να μετατραπεί σε μια υπερεφαρμογή, η οποία θα
φροντίζει για μια ποικιλία καθημερινών αναγκών των χρηστών, το Viber ήρθε σε
συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Enneas.gr, μια εταιρεία
software development που προσφέρει λύσεις για VR, AR και chatbots, με στόχο
να δημιουργήσουν ένα εύκολο στη χρήση chatbot με ακριβείς προγνώσεις για
προορισμούς σε όλη τη χώρα. Κάθε χρήστης μπορεί να προσθέσει στο chatbot έως
και 3 σημεία, ώστε να λαμβάνει καθημερινές ειδοποιήσεις για αυτά. Η υπηρεσία
βρίσκεται ήδη σε λειτουργία με το Viber και το Meteo να έχουν δημοσιεύσει μια
συλλογή από αυτοκόλλητα, τα οποία οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν
και να χρωματίσουν τις συνομιλίες τους με τις 4 εποχές.

The post Οι νέες επενδύσεις, η νίκη του ΟΤΕ επί της Vodafone, και η αποψίλωση της ΕΡΤ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα